Tien argumenten die de kracht van referral recruitment benadrukken

1

Dr. John Sullivan is pleitbezorger van het via via werven van personeel. In zijn opinie zou 50 procent van de aangenomen sollicitanten via referenties van het eigen personeel de organisatie binnen moeten komen.

 

Om dit kracht bij te zetten heeft hij tien argumenten op een rij gezet om iedereen van de kracht van referral recruitment te overtuigen.

 1. Referrals zijn al de belangrijkste bron voor het werven van personeel.
 2. Referrals zijn ook de belangrijkste bron voor het werven van kwalitatief goed personeel.
 3. Via referenties worden vacatures het snelst vervuld.
 4. Medewerkers die via referrals zijn binnengekomen blijven langer bij de organisatie en vertonen minder verloop.
 5. Minder administratieve lasten. Van alle sollicitanten is slechts 7 procent een referral.
 6. Effectiviteit van het wervingsproces. Eén op de drie referrals wordt aangenomen. Het gemiddelde over alle bronnen is 1 op de 18.
 7. Bij beter presterende ondernemingen is een groter percentage (46 procent) van de vacatures vervuld door referrals. Bij een gemiddelde organisatie varieert dit van 28 procent tot 40procent
 8. De kosten voor referral recruitment zijn relatief laag.
 9. Bevorderen diversiteit. Ondanks de mythe dat referral recruitment een negatieve impact zou hebben op diversiteit, wijst onderzoek uit dat diversiteit er juist door wordt bevorderd.
 10. Het bevordert de betrokkenheid van het (huidige) personeel. Medewerkers krijgen erkenning voor hun inspanningen om collega’s te werven. Dit bevordert hun ‘engagement’.

Dr. John Sullivan somt vervolgens nog 30 voordelen op van referral recruiment, verdeeld over voordelen voor de organisatie en voordelen voor de recruiter.

Twintig voordelen van een referral recruitment-programma

Voordelen voor de organisatie:

 1. Er worden kwalitatief betere kandidaten aangeleverd door eigen medewerkers.
 2. Medewerkers die via een aanbeveling binnenkomen presteren beter.
 3. Minder verspilde managementtijd tijdens de werving- en selectieprocedure.
 4. Kandidaten die passen bij de cultuur van de organisatie.
 5. Minder inwerktijd doordat medewerkers beter in het team passen.
 6. Laag ontslagpercentage. Referrals hebben een 350% lagere kans om ontslagen te worden.
 7. Lager verloop.
 8. Sneller productief door hogere kwaliteit kandidaten en betere begeleiding door collega die de nieuwe medewerker heeft aangedragen.
 9. Meer diversiteit.
 10. Indicator voor het moreel van medewerkers. Alleen als het moreel van medewerkers goed is zullen zij anderen aanraden bij hun organisatie te komen werken.

Voordelen voor de recruitment-functie:

 1. Referral-programma’s kunnen snel worden geïmplementeerd en leveren snel resultaat op.
 2. Lage faalkans. Het proces kan continu verbeterd worden op basis van data. Een referral-programma levert vrijwel altijd een positieve ROI op.
 3. Het groeien van sociale netwerken maakt referral-programma’s nog effectiever.
 4. Een sterker employer brand. De eigen medewerkers vertellen over hun eigen ervaringen op de werkvloer. Hun boodschap is daarmee zeer authentiek en geloofwaardig.
 5. Minder juridisch gedoe. Referral programma’s leveren geen tot nauwelijks klachten of juridische complicaties op. Daarnaast is het verloop lager en worden via via geworven medewerkers veel minder vaak ontslagen.
 6. Het kost de recruiter minder tijd. Het zoeken en screenen van medewerkers wordt door collega’s gedaan.
 7. Er wordt van een breder netwerk gebruik gemaakt. Iedere medewerker heeft zijn sector- of functiespecifieke netwerk en zijn eigen vrienden- en kennissenkring. Dit levert een zeer groot gecombineerd netwerk op.
 8. Hoge bereidheid van medewerkers om aan het referral programma deel te nemen. Dit betekent een grotere kans op succes.
 9. Referral recruitment levert – van alle wervingsbronnen en -kanalen – de meeste nieuwe medewerkers op.
 10. (Mogelijk) Lagere kosten. Voor bijvoorbeeld specifieke functies hoeft minder vaak een beroep te worden gedaan op W&S-bureaus of andere relatief dure wervingskanalen.

Besluit

Een referral recruitment-programma is het meest effectief, tegen de laagste kosten en met de minste kans op mislukking. Wil je echt effectief recruiten dan is er dus geen andere optie dan het inzetten of het verbeteren van een referral recruitment-programma. Zo besluit dr. Sullivan.

Nog tien argumenten en uitgebreidere toelichtingen zijn te vinden op de site van ERE.net.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Check http://www.zao.com

  Het is werkelijk de beste van alle social referral programma’s. Alles gaat automatisch, veel hulp, geïntegreerd spel aspect, pas betalen bij succes en een monster van een platform, waarbij over alles is nagedacht. Kortom, een aanrader voor iedere organisatie die openstaat voor een referral programma dat wel werkt! En alles in 1 heeft ipv enkele elementen.