Tekort technisch talent houdt aan

1

De instroom van technisch talent blijft de komende vijf jaar veel te laag. Door de toenemende krapte op de technische arbeidsmarkt komen de arbeidsproductiviteit en de winstgevendheid van het bedrijfsleven onder druk te staan.

Dat blijkt uit de Monitor Technische Arbeidsmarkt 2013die SEO Economisch Onderzoek heeft opgesteld in opdracht van het landelijke samenwerkingsverband TechniekTalent.nu. Het rapport wordt vandaag wordt gepresenteerd tijdens het Vierde Nationaal Industrie Debat in de Utrechtse Jaarbeurs.
De verwachte instroom in technische beroepen ligt volgens dit onderzoek de komende vijf jaar minstens 33.000 arbeidskrachten lager dan de vraag naar nieuw technisch personeel. Een deel van de technische bedrijven vangt de tekorten nu al op door het aannemen van buitenlandse werknemers, het uitbreiden van arbeidsuren van zittend personeel en het langer in dienst houden van oudere werknemers.

Vacatures niet vervuld

 Een krappe arbeidsmarkt kan de groei van de productie in technische bedrijven remmen, hetgeen ten koste gaat van de arbeidsproductiviteit en winstgevendheid , stelt voorzitter André van der Leest van TechniekTalent.nu:   In uiterste gevallen worden vacatures in het geheel niet vervuld en kunnen minder opdrachten worden aangenomen. Daarom blijft volgens Van der Leest het interesseren, enthousiasmeren en faciliteren van jongeren voor een technische opleiding en aansluitend voor een technisch beroep een zeer belangrijk aandachtspunt.

Lees ook: Werkgevers vrezen tekort technisch personeel

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Jack van Ewijk op

  Beste mensen,slecht betalen,weinig af wisseling en waardering bracht de technicus waar hij nu is.
  Imago schade
  Door wie aangericht ?
  Ik vind het niet gek dat er weinig technici zijn !
  Laat een academicus maar eens met zijn handen werken dan ontdekt hij zijn tekortkomingen.
  De techneut verkoopt zichzelf slecht wat hem betrouwbaar maakt.
  Sociaal meestal minder begaaft door zijn beperkte woorden schat.
  Met vr, gr, Jack van Ewijk