Talentenpaspoort vergemakkelijkt recruiten én talentmanagement

0

Kunt u vertellen waar u goed in bent? Het antwoord op deze vraag bestaat vaak uit maximaal drie talenten. Een talentenpaspoort kan het functionele talentmanagement- of recruitmenttool zijn voor professionals. Zo komen medewerkers achter al hun talenten en zien werkgevers dat ze werkelijk een huis vol aan talenten hebben.

Op de arbeidsmarkt verschuift de trend steeds meer van werken en denken vanuit cv’s – en dus ervaring, functies en competenties – naar werken vanuit persoonlijke talenten in verschillende rollen. Maar bij het uitvragen van talenten, kan men vaak maar maximaal drie talenten opnoemen. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Antwerpen. Helaas wordt dan ook nog vaak een competentie (bijvoorbeeld ‘goed in Excel’) genoemd in plaats van een talent (analytisch zijn). Daarbij kan het ook zo zijn dat mensen ergens goed in denken te zijn, maar dat feitelijk niet zijn. Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen iemands talenten duidelijk in kaart worden gebracht.

talentenpaspoort

Kwaliteiten en eigenschappen van (voorbeeldfoto: UQ Talents).

Kunstmatige intelligentie

Voedselgigant Unilever is daar een goed voorbeeld van. Zo is het bedrijf begonnen met het werven van kandidaten door middel van kunstmatige intelligentie. Het bedrijf werft inmiddels zonder cv en gebruikt trainees als alternatief. ‘Trainees zijn de perfecte kandidaten om met behulp van kunstmatige intelligentie te werven,’ zegt Martine Zeegers, hoofdverantwoordelijk voor HR bij Unilever Benelux. HR-tech kijkt steeds beter naar onder meer concentratie, intelligentie en risicogedrag. Die aspecten worden opgenomen en beoordeeld. Volgens Zeegers geven we onbewust de voorkeur aan mensen die op onszelf lijken. Nieuwe manieren van werven als het model dat Unilever gebruikt gaan die onbewuste selectie tegen.

Talent Scan

Talenten dashboard (foto: UQ Talents)

De voedselgigant is niet het enige bedrijf dat gebruik maakt van deze kunstmatige intelligentie. UQ Talents toont iemands werkelijke talenten aan met een Talent Scan, waar een talentenpaspoort uitkomt. Marjolijne Gyurik, Talent Solution Partner van UQ Talents: ‘Uit zo een scan komt een duidelijk overzicht van persoonlijke talenten, uitdagingen (burn-out indicator) en groeipotentieel. Iemand kan zo niet meer zeggen dat hij of zij creatief is, maar het aantonen.’ Ook werkgevers kunnen dit model gebruiken om de basistalenten van alle medewerkers goed in kaart te brengen en een strategie te bedenken. ‘Zo kan elke deelnemer zijn of haar talenten ontdekken en vanuit daar groeien. Daarnaast kan HR door zo een methode slimmer rekruteren, talenten inzetten op de juiste plaats en sturen op duurzame persoonlijke ontwikkeling,’ aldus Marjolijne.

Talentmanagement

Om duidelijk in kaart te brengen hoe HR op zowel talentmanagement en recruitment kan inspelen, heb ik als redacteur van XpertHR Actueel zelf de test gedaan. Door signalen van HR weet ik dat de meesten talentmanagement een uitdaging vinden. Om meer uit het talentmanagement te halen, kan kunstmatige intelligentie worden ingezet. AI-methoden slaan namelijk alle talenten op van medewerkers en weergeven dat in een overzicht. Marjolijne: ‘HR kan zo meer teamdynamiek creëren door medewerkers aan de hand van die talenten te rouleren in de organisatie. Daarnaast kunnen krachtige teams worden samengesteld en de onderlinge samenwerking zondig worden verbeterd.’

Recruitment

Naast het in kaart brengen van talenten voor de verbetering van het talentmanagement, kan HR zo een Talent Scan ook inzetten voor het werven en selecteren van nieuwe medewerkers. De wervende HR-professional verstuurd een link waarmee de kandidaat de test kan doen. Diezelfde test heb ik ook gedaan en duurt nog geen tien minuten. De opdrachten zijn zo ingesteld dat je zo intuïtief en snel mogelijk antwoord geeft. In het systeem zitten meer dan 120 talenten en kenmerken. Dat verklaarde het persoonlijke resultaat dat ik kreeg na de test. De uitslag is in een overzicht via een online portal in te zien. Dit maakt het wenselijk om te delen met bijvoorbeeld een collega of een teamleider.

  • Hoe werkt u aan het beperken van de ongewenste uitstroom én het veiligstellen van de gewenste instroom?

    Download de whitepaper

     

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.