‘Spookvacatures’ op banensite van UWV

7

Op de vacaturebank van uitkeringsinstituut en werkbedrijf UWV komen zogenoemde spookvacatures voor.

Dat heeft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) woensdag geschreven in reactie op vragen van Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA. Donner acht nepvacatures misleidend, maar volgens hem heeft het verschijnsel ook te maken met verkeerd begrepen bedoelingen van werkgevers.

Zo wees de minister op het fenomeen van de ‘permanente vacature’, die werkgevers op de banensite zetten om te voorzien in hun personeelsbehoefte op de langere termijn. Die bazen hebben niet direct een werknemer nodig, maar willen door de tijd heen wel de keuze hebben uit een stroom sollicitanten.

Bestand met cv’s niet ongewoon
Volgens Donner is het niet ongewoon dat werkgevers een bestand opbouwen van werkzoekenden met curriculum vitae (cv’s) over hun interesses en loopbaan, waaruit geput kan worden zodra ze nieuw personeel nodig hebben. De ,,laakbaarheid van het aanleggen van cv-reserves” via de vacaturebank is volgens Donner afhankelijk van de kans dat de werkzoekenden maken op een baan zodra er echt een vacature is.

Ook de praktijk dat uitzendbureaus via de UWV-website proberen een bemiddelingsbestand op te bouwen van werkzoekenden, beschouwt de minister niet direct als misbruik. Vooral omdat volgens hem de kans groter wordt voor werklozen om een baan te vinden als ze staan ingeschreven bij commerciële uitzendbureaus.

Verder stelt Donner dat misverstanden kunnen ontstaan als werkgevers een in hun ogen ongeschikte sollicitant afwijzen met de mededeling dat de vacature al vervuld is. De redactie van de website werk.nl neemt volgens de minister contact op met een baas, zodra er een melding of klacht binnenkomt dat zijn vacature niet meer bestaat. Als dat klopt, wordt de werkgever verzocht de vacature te verwijderen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

7 reacties

 1. Jan Weemering op

  Wat ik wel laakbaar vind is dat W&S bureau’s het uwv misbruiken om werkzaamheden te doen, waar men dik voor betaald krijgt, ik weet dat dit gebeurt door een bureau welke is ingehuurd door
  rijkswaterstaat notabene

 2. Vergeet de uitzendburau’s niet. Ben bezig geweest om een collega te helpen zoeken naar een baan als vrachtwagenchauffeur. Drama

 3. En wat doet dit met het gevoel van de sollicitant?
  Inschrijven bij een uitzendbureau? Er zijn organisaties die de cli?nten niet eens meer inschrijven.

 4. Ik bemiddel zelf personeel heb diverse functies openstaan op diverse sites zo ook op werk.nl. Een prima site en regelmatig mogen wij via de site mensen aan het werk helpen. We hebben een goede samenwerking met hett plaatselijke uwv kantoor. Wij krijgen niets betaald van niemand en de deur altijd open voor zei die werk zoeken, wij nemen zelf het risico net als vele uitzendbureau/w&s bureau’s. Het is een win win situatie die vraag en aanbod moet zien na te streven uiteraard moeten mensen die zich melden netjes worden behandeld en duidelijk worden verteld of er wel of geen mogelijkheden zijn voor dit moment.

 5. Waarom geeft Donner niet gewoon toe dat UWV aan windowdressing doet. Uit mijn onderzoek en uit ervaringen van vele sollicitanten blijkt dat mensen vrijwel altijd worden afgewezen. Het gevoel bestaat dat het om nepvacatures gaat en in elk geval er geen haast is met het invullen ervan. Dat klopt ook want UWV moet nog steeds afslanken en zit met een zware overtolligheid door eerdere reorganisaties. Vacatures worden dus bijvoorkeur door interne overtollige medewerkers opgevuld. Schijnbeleid dus daar buiten toe. Dit schijnbeleid wordt overigens door de meeste overheden toegepast. De meeste sollicitanten komen er gewoon niet in of alleen op tijdelijke basis (flexwet). Intussen wordt er goede sier gemaakt met het publiceren van de vacatures met meestal de voetnoot ‘deze vacature wordt gelijktijdig intern en extern geplaatst waarbij interne sollicitanten voorang hebben’. Daarbij komt dat interne sollicitanten niet ontslagen kunnen worden, althans moeizaam, en externen kun je obv de flexwet lang aan het lijntje houden en dan alsnog be(af)danken en het hele traject met een volgend slachtoffer opnieuw beginnen.

 6. Hoezo wel of geen mogelijkheden?! Als je een vacature op werk.nl plaatst is die mogelijkheid er toch en is de vacature vervuld dan haal je hem er toch weer af?? Dat is het probleem. Er staan vacatures op die al vervult, zijn althans dat zegt men. Zeer frustrerend voor werkzoekende!!
  En Robbert waar leven jullie dan van? Van de lucht?

 7. Norman Dragt op

  Als werkgevers werk.nl gebruiken om een CV database aan te leggen, dan overtreden ze daarmee de wet bescherming persoonsgegevens. Het is namelijk niet toegestaan om persoonsgegevens van mensen te registreren zonder dat dit bekend wordt gemaakt aan de persoon op wie de gegevens betrekking hebben en zonder dat het bestand bekend is bij het college bescherming persoonsgegevens.

  Vreemd dat een jurist als Donner dit foutje niet even corrigeert.