Sollicitatieproces hoeft niet meer lang en duur te zijn

8

Het werven van nieuwe medewerkers kan problemen opleveren: zelfs als je 600 sollicitatiebrieven ontvangt, zit niet altijd de juiste kandidaat ertussen. Daar komt nu verandering in.

Op het moment zijn er zo’n 60.000 websites met vacatures te vinden. Op welke site plaats je je vacature, hoe zorg je ervoor dat je eruit springt en dat je de juiste mensen aantrekt? De oprichters van de website www.de-inschrijving.nl bedachten hoe het makkelijker kan.

Vandaag is een pilot gestart met als uitgangspunt dat een werkzoekende niet meer op zoek gaat tussen honderden vacatures, maar dat de werkgever via de website gericht op zoek gaat naar geschikte medewerker. De pilot richt zich momenteel alleen op de IT-branche, maar zal bij aantoonbaar succes voor andere sectoren ingezet gaan worden.

IT-professionals kunnen in samenwerking met het UWV een portfolio opstellen, dat zij daarna kunnen delen met werkgevers naar keuze. Die werkgevers kunnen vervolgens op basis van dat portfolio vaststellen of zij nader kennis willen maken met de werknemer. Dit zorgt ervoor dat het sollicitatieproces sneller en gerichter kan verlopen, tegen minder kosten.

Lees ook:
Tekst in vacature kiest al voor man of vrouw
Geen reactie van bedrijf na sollicitatie

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

8 reacties

 1. Ad de Beer op

  Niet echt nieuw, we hebben al enkele maanden een site in de lucht geschikt voor alle werkzoekers op alle niveaus voor alle sectoren. Gericht selecteren door middel van competenties, vastgesteld door middel van wetenschappelijk verantwoorde testen die in 360 graden worden vastgesteld.
  Naast werving en selectie ook uitstekend geschikt voor strategisch personeelmanagement en duurzame inzetbaarheid.

 2. Ilse Keuten op

  Wel goed dat dit (opnieuw) onder de aandacht wordt gebracht. Ben benieuwd wat de resultaten zijn ten opzichte van het oude werken.

 3. Edward Bosman op

  Jammer dat professionals het wiel telkens opnieuw proberen uit te vinden zonder zich af te vragen wat de echte oorzaak is dat er al 60.000 websites zijn….de echte oplossing zit in het beter definiëren van de echte talentkenmerken van een job….met andere woorden als je een ‘banaan’ zoekt moet je in dit in een functieomschrijving dit niet omschrijven als: ‘wij zoeken fruit…..’ want dan reageren ook de ‘appels’ en al het andere ‘fruit’ ook!

 4. Conny Walthuis op

  Begin inderdaad eerst eens met een goed functieprofiel en het omschrijven van de juiste competenties. Bespaart je een heleboel werk met het selekteren van ongeschikte kandidaten!

 5. Karel Nugteren op

  Het matchen van de vraag met het aanbod op de arbeidsmarkt is jarenlang een belangrijke taak geweest van P&O of de afdeling Recruitment. Managers waren vaak betrokken bij het maken van de definitieve keuze; uiteidndlijk blijft het allemaal ‘mensenwerk’.

  Ik ben ook bang dat de ‘sorteermachines’ (de zoveelste op rij?) waarmee wordt gewerkt niet echt uitgaan van het talent dat de werkgever zoekt en de talenten die zich als sollicitant aandienen. Het lijkt er op dat Agamedes hierop een positieve uitzondering is: niet sorteren maar selecteren is de juiste benadering en altijd uitgaan van de kwaliteiten van mensen en minder blindvaren op ‘formele kwalificaties’ in de vorm van diploma’s en wat dies meer zij.

 6. richard Hadderingh op

  quote: ‘Vandaag is een pilot gestart met als uitgangspunt dat een werkzoekende niet meer op zoek gaat tussen honderden vacatures, maar dat de werkgever via de website gericht op zoek gaat naar geschikte medewerker’.

  Briljant zeg! echter…..de meeste grote vacature websites of vacaturebanken bieden die service al jaren. Sorry het voegt niet toe aan wat er al is