Social media-links in vacatures zeldzaam

0

Bij veel vacatures ontbreken de contactgegevens en er wordt nauwelijks verwezen naar social media in de vacatureteksten. Dit blijkt uit onderzoek van Campaign Group, dat de vacatures van de top-100 favoriete werkgevers van Nederland onder de loep nam ter voorbereiding op de Vacaturetestdagen 2011.

TNT bleek de enige werkgever te zijn die in de vacaturetekst een button heeft opgenomen naar de social media-kanalen die zij inzetten voor werving. Via de button wordt de werkzoeker doorverwezen naar de blog van TNT. Hier kan vervolgens worden doorgeklikt naar de verschillende social media sites waarop de recruiters van TNT actief zijn.

Gemiste kans
Ondanks alle aandacht voor social media zijn er dus nog maar weinig werkgevers die hier optimaal gebruik van maken in hun vacatureteksten. Campaign Group, gespecialiseerd in jobmarketing, stelt dat verwijzen naar social media in vacatureteksten een uitstekend middel is om meer te bereiken dan alleen directe werving. Vacatures zijn dan direct een bron voor talentpooling en employer branding.

Drempelverlagend
Simpelweg een link opnemen naar bijvoorbeeld een Facebook-pagina is een goedkope manier van employer branding. Het opnemen van een link naar het LinkedIn-profiel of de Twitter-account van een recruiter kan de drempel om te solliciteren verlagen. De sollicitant weet dan direct wie hij tegenover zich krijgt. Belangrijk is hierbij wel om goed te weten wie de doelgroep van je vacature is. Bekijk per doelgroep welk social media kanaal hier het beste bij past en pas dit kanaal toe in je vacaturetekst.

Contactgegevens essentieel
In het onderzoek is daarnaast gekeken naar de contactgegevens van een werkgever in een vacaturetekst. Die is ver onder de maat. In de onderzochte vacatures is in 47% van de gevallen geen contactpersoon genoemd. Een telefoonnummer ontbreekt in 51% van de vacatures en bij 76% ontbreekt zelfs het e-mailadres. En dat terwijl uit onderzoeken keer op keer naar voren komt dat veel kandidaten afhaken als ze geen vraag kunnen stellen naar aanleiding van de vacature. Het is dus cruciaal om deze informatie te verwerken in je vacaturetekst. Met verwijzingen naar social media kanalen kan een werkgever zich vervolgens echt onderscheiden.

Vacaturetestdagen 2011
Tijdens de Vacaturetestdagen kunt u kosteloos de kwaliteit van uw vacaturetekst laten testen door de specialisten van Campaign Group. Dinsdag 15 maart is officieel de laatste mogelijkheid om maximaal twee vacatures per bedrijf te uploaden op Vacaturetestdagen.nl. Speciaal voor lezers van de W&S-special van P&Oactueel is de sluitingstermijn verschoven naar woensdag 16 maart vóór 14.00 uur.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.