Slideshare

0

Slideshare is een sociaal medium dat wellicht wat onderschat wordt. Dat is onterecht, want het is een prachtige bron van waardevolle informatie. Een medium ook om zélf kennis wereldkundig te maken. Kortom, tijd om te kijken wat de toegevoegde waarde is van Slideshare voor de HR-professional en hoe dit medium ingezet kan worden.

Wat is Slideshare?
Slideshare is een internetsite die de mogelijkheid biedt om op een gemakkelijke manier PowerPoint presentaties en Word- en pdf-bestanden te uploaden. Vervolgens kunt u zelf bepalen of dit document voor iedereen of voor een (zelfgekozen) beperkte groep mensen zichtbaar is.

Waarvoor kan Slideshare gebruikt worden?

 • Het delen van een (interne) presentatie met bijvoorbeeld eigen medewerkers, het managementteam of buitenlandse vestigingen.
   
 • Het delen van kennis met vakgenoten. Zet uw presentatie over de interpretatie van de Arboregels, het opleidingsplan, de ervaringen met het opzetten van een functiewaarderingssysteem of uw visie op de ontwikkeling van het HR-vakgebied online, zodat iedereen er van kan leren. Wellicht krijgt u zelfs tips om het nog beter te doen. Of neemt iemand contact met u op om samen te werken.
   
 • Het opbouwen van een Employer Brand. Visueel aantrekkelijke presentaties met goede inhoud, dragen bij aan het werkgeversimago.
   
 • Het plaatsen van een vacature. Er zijn al vele voorbeelden van organisaties die hun vacature via Slideshare publiek maken. Een presentatie biedt immers de mogelijkheid om ook sfeerimpressies van bedrijf of afdeling te geven. De vacature gaat zo veel meer ‘leven’.
   
 • Het vergaren van kennis en inzicht. Doordat wetenschappers, vakgenoten en studenten hun presentaties reeds op Slideshare hebben gezet, is het een rijke bron van informatie. Gebruik de zoekfunctie maar eens…

Zelf een document op Slideshare zetten

 1. Een account aanmaken. Ga daarvoor eerst naar www.slideshare.net. Klik dan op ‘Sign up’. U vult vervolgens in enkele minuten de gevraagde gegevens in. Vervolgens krijgt u (facultatief) de mogelijkheid ‘vrienden’ uit te nodigen. Klikken op ‘Skip this’ brengt u bij de volgende stap.
   
 2. Profiel aanvullen of presentatie uploaden. Bent u van plan Slideshare regelmatig te gaan gebruiken dan is het verstandig uw profiel compleet te maken. Klik daarvoor rechtsboven op het blauw onderstreepte ‘your profile page’en vul de ontbrekende gegevens in. U kunt voor het echte werk’ kiezen. U klikt dan op de oranje button ‘Browse and select files’. U selecteert het juiste bestand.
   
 3. Gegevens document invullen. U kiest titel, geeft een korte beschrijving met daarin kernwoorden waarover de presentatie gaat. Deze kernwoorden vult u ook in bij ‘tags’. U vult language en category in. Belangrijk is goed te kijken naar ‘privacy’. Deze staat standaard op ‘public’, wat betekent dat iedereen dit document kan bekijken. Wilt u dit niet, bijvoorbeeld omdat het een intern stuk is, verander dan de privacy-setting naar ‘private’. Dan is er nog het vinkje ‘Allow file download’. Indien u dit aanvinkt, dan kan iedereen de presentatie downloaden en op zijn eigen computer opslaan en bekijken. Wilt u dit niet, bijvoorbeeld omdat u wilt voorkomen dat anderen uw slides in hun presentatie gebruiken, dan haalt u het vinkje weg en kan de presentatie niet gedownload worden.
   
 4. Publiceren. Is alles ingevuld dan klikt u op ‘Publish’. Vervolgens moet u even wachten voordat de presentatie daadwerkelijk zichtbaar is. Dit proces kunt u volgen door op ‘You can see its current status here’ te klikken. Het kan, ook afhankelijk van de omvang van de presentatie, zeker een kwartier of langer duren. Uw presentatie staat nu live. Als u aangegeven heeft dat deze voor iedereen zichtbaar is, kan iedereen de presentatie vinden. Daarvoor is het dus belangrijk dat u de juiste ‘tags’, kernwoorden, heeft meegegeven. Rechts naast de presentatie kunt u zien hoe vaak de presentatie is bekeken, gedownload of als ‘favoriet’ is aangemerkt.

Slideshare biedt vele mogelijkheden. Wilt u zelf geen presentatie plaatsen, geniet dan van de kennis en bovenal de prachtige plaatjes die vele presentaties bieden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.