Serious gaming, serious business

0

Een aardig aantal bedrijven en organisaties heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan met het inzetten van spellen en simulaties voor hun zakelijke doeleinden zoals de werving van personeel, het opleiding van medewerkers of teambuilding. Een overzicht.

 

Intel: IT Manager

Chipfabrikant Intel heeft de succesvolle managementgame IT Manager ontwikkeld, waarmee het bedrijf potentiële managers kan screenen nog voordat ze op sollicitatiegesprek komen. In het spel is de kandidaat IT-manager van een klein bedrijf met grootse plannen en wordt hij of zij uitgedaagd middels lastige storingen, hi-tech problemen en stressvolle tijdsdruk.

TNO: Triangler

Een spel dat intussen kan bogen op enige bekendheid is Triangler van TNO. Spelers worden voorzien van een PDA met GPRS en moeten buiten al rennend en lopend driehoeken vormen en spelers van de tegenpartij insluiten. Het spel stimuleert beweging in de buitenlucht en onderlinge kennismaking. Volgens TNO is Triangler zelfs een goed middel als aanknopingspunt voor een functioneringsgesprek. Triangler is bekroond met de Most Innovative Gaming Award.

ROC West-Brabant: Enterprise

Het ROC West-Brabant zet gaming in als middel voor competentiegericht leren. Met het ondernemersspel Enterprise krijgen studenten een virtueel startkapitaal van € 20.000,- en worden ze uitgedaagd een bedrijf te starten en succesvol te runnen. In een gesloten economie spelen studenten online met en tegen elkaar. De studenten moeten voortdurend inspringen op veranderingen in de omgeving van hun onderneming om succesvol te zijn en te blijven. Met behulp van een economisch simulatiemodel trainen en ontwikkelen studenten spelenderwijs competenties voor het ondernemerschap zoals: commercieel handelen, analyseren en initiatief nemen.

OITB: Arbomasters

In het spel Masters of Makeover, een initiatief van het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf (OTIB), moet de speler een oud huis opknappen. Daarvoor moet niet alleen gesloopt en gebouwd worden: er moeten ook veiligheidsmaatregelen getroffen worden. Wie de ARBO-regels niet in acht neemt raakt gewond. In het spel is een medicijnkist, maar het gebruik daarvan kost de speler punten. Een ander project van OITB is de game Sharkworld.

Universitair Medisch centrum Groningen: Gidz

Onder de naam Gaming in de Zorg (GIDZ) zijn een aantal spellen ontwikkeld. Deze zijn bedoeld voor mensen die in de gezondheidszorg werkzaam zijn of hiervoor een opleiding volgen. Bij het onderdeel agressiepreventie en -hantering leren medewerkers hoe ze om moeten gaan met agressieve cliënten. Ze leren zichzelf verdedigen en zorgen voor een veilige en plezierige werkomgeving. In de spelsimulaties over de wet BIG en de WGBO leren mensen over hun verantwoordelijkheden in hun werk. Dit gebeurt aan de hand van quizzen en rollenspelen. De games over dementie leren dementie te herkennen en er mee om te gaan.

Waterschappen: Dijk Patrouille

De simulatie Dijk Patrouille is gericht op personen die tijdens een (dreigende) noodsituatie verantwoordelijk zijn voor de inspectie van de waterkeringen en de rapportage van hun bevindingen aan het Waterschaps Actiecentrum. Dijk Patrouille biedt gebruikers met een basiskennis over de faalmechanismen van waterkeringen en het inspectie- en rapportageproces de mogelijkheid om in gevarieerde virtuele omstandigheden te oefenen met deze stof.

Tot slot: enkele voordelen van serious gaming

Aan spellen en simulaties wordt een aantal positieve leereffecten toegekend. Een belangrijke is dat de speler zelf beslissingen neemt en de consequenties daarvan direct ervaart. Informatie wordt op die manier actief opgenomen. Daarnaast is het mogelijk om zonder risico verschillende keuzeopties te testen, denk aan een vluchtsimulator voor piloten. Naast de risico’s geldt voor werkgevers en opleiders dat simulaties in sommige gevallen vele malen goedkoper zijn ten opzichte van een real life training.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.