Referentiechecks onzin? 3 alternatieven

2

Voormalig HR-directeur Tim Sackett gooit de knuppel in het hoenderhok met betrekking tot referentiechecks. Deze zijn onzin, zo stelt hij.

Toen Sackett startte als HR-professional geloofde hij nog heilig in nut en noodzaak van referentiechecks. Tenslotte, hoe kun je het toekomstig succes van een kandidaat beter voorspellen dan door te praten met ex-managers en ex-collega’s die deze kandidaat goed kennen?

Sackett: ‘Zo’n beetje bij de honderdste referentiecheck ging ik mijzelf afvragen of ik de beste recruiter aller tijden was. Iedereen die ik aannam bleek een superster te zijn, althans volgens de referenten. Referenties zijn dus bedrog. En iedereen doet eraan mee, net zoals Sinterklaas.’

Als HR referenties wil checken zorgt de kandidaat ervoor dat deze referenties gunstig zijn voor hem of haar. Er is geen organisatie die kandidaten afwijst op basis van referenties, zo is de ervaring van Sackett.

Als een organisatie niet weet wanneer een kandidaat voor het laatst is afgewezen op basis van referenties of als er nog nooit een afwijzing is geweest na het checken van referenties, dan moet je daar als organisatie onmiddellijk mee stoppen, zo betoogt Sackett. Dan is het een verspilling van tijd en middelen.

3 alternatieven voor het checken van referenties:

 1. Stop met het accepteren van referenties van kandidaten. Ga zelf online op zoek naar achtergrondinformatie. Hou daarbij wel rekening met de richtlijnen uit de NVP sollicitatiecode , zoals het terugkoppelen van deze informatie naar de kandidaat.
 2. Automatiseer het proces van referenties checken. Nieuwe technologie voor het checken van referenties stelt vragen aan referenten zodanig dat zij “eerlijke” antwoorden geven, zodat objectief bepaald kan worden of een kandidaat geschikt is voor de functie en past binnen de cultuur van de organisatie
 3. Gebruik software die feiten checkt. Er is software beschikbaar die feiten kan checken via bijvoorbeeld Facebook, Twitter of LinkedIn. Leugens of leugentjes op het cv, zoals op ongeveer de helft van de cv’s het geval is, kunnen zo snel vastgesteld worden.

Het uiteindelijke doel moet zijn om de meest geschikte kandidaten binnen te halen.

Bron: ERE Media

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Michel den Daas op

  Sackett lijkt erg op sacked (ontslagen in het Engels)…. Is dit een verlate 1 april grap?

  Natuurlijk zijn referenties geen onzin! Sterker nog: als je op een goede manier de referenties checkt is dit heel waardevol. Het gaat om de manier waarop je dat doet. Het checken van referenties is een vak en als je dat beheerst is het zeer waardevol en belangrijk in het recruitmentproces.

  Michel den Daas (Pienk, Office Professionals)

 2. Jos van Calsteren op

  Ik ben het volledig met Michel den Daas eens: referentiechecks zijn zeker waardevol! Zelf is het me (ik ben extern recruiter) afgelopen jaar al 2x gebeurd dat we een kandidaat afwezen op basis van de referentiecheck. Uiteraard moet je het wel goed doen. Dat begint er al mee dat ik bepaal welke functionarissen ik als referentie wil raadplegen, niet de kandidaat. Uiteraard laat ik wel de kandidaat eerst contact opnemen met de referent. Tweede is dat je probeert echt contact te krijgen met de referent tijdens het telefoongesprek. Niet altijd makkelijk maar vaak lukt het. En natuurlijk moet je de goede vragen stellen.
  In het artikel wordt verwezen naar "software die de feiten checkt". Daar wil ik graag meer van weten. Waar vind ik die software?
  Jos van Calsteren (The People Company)