Online baan zoeken verkort werkloosheid

1

Online naar werk zoeken verkort de duur van de werkeloosheid met 25 procent, stellen onderzoekers in de Verenigde Staten.

De onderzoekers van het Institute for the Study of Labor herhaalden een studie die al eerder in de periode tussen 1998 en 2000 was verricht. In het onderzoek van toen zocht een groep via internet naar werk, terwijl de andere zich beperkte tot een offline zoektocht naar een baan. Toen wist de groep die offline te werk ging eerder een baan te vinden dan de online zoekers.

Sterke verbetering vacaturesites
Uit het recent herhaalde onderzoek blijkt dat nu juist online zoeken sneller resultaat geeft, aldus Nu.nl. Volgens de onderzoekers in de VS heeft dit wellicht te maken met de sterk verbeterde commerciële en niet-commerciële banensites en de verspreiding van het gebruik van internet. De verwachting is dat sociale media de komende tijd een steeds effectievere rol gaan spelen bij het zoeken naar een baan.

Het onderzoek
Na zo’n 30 weken zoeken, blijkt van de groep Amerikanen die offline zoeken nog 24 procent werkloos, terwijl van de online werkzoekenden 20 procent nog geen baan had. Uit het onderzoek bleek dat  de meest effectieve methoden neerkomen op het benaderen van bekenden via internet, het versturen van cv’s, het invullen van sollicitatieformulieren en het bestuderen van vacatures. Bijna de helft van deze activiteiten vindt online plaats.

Lees ook:
Nieuwe website biedt overzicht van meer dan 500 vacaturesites
Online vacatureaanbod daalt in bijna alle sectoren

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie