Heinekens nieuwste en nog vijf opvallende wervingscampagnes

0

Nu de ergste krapte op de arbeidsmarkt achter ons ligt, wint de candidate journey aan belang. Heineken brengt in haar laatste wervingscampagne ‘Go Places’ de Heineken feel in een gelikt YouTube-spotje aan de man. Plus nog vijf andere opvallende wervingscampagnes, ter inspiratie.

Niet zomaar een link op een vacaturetekst, maar een gelikte film ‘Go Places‘ over de internationale Heineken-familie moet voor aanwas van nieuwe millennials zorgen. In de film, die in september live ging op YouTube en LinkedIn, dragen echte medewerkers in zang en dans de Heineken feel uit (‘dynamic, purposeful, friendly’). Kandidaten kunnen een virtueel job interview doen, waarbij twaalf vragen uitmonden in een persoonlijk profiel als ‘traditionalist’ of ‘initiator’, informatie die Heineken kan gebruiken mocht het via de LinkedIn-pagina tot een echte sollicitatie komen. Met bijna 40 duizend views op YouTube en duizenden enthousiaste thumbs-ups op de LinkedIn-pagina lijkt de bierbrouwer vooralsnog geslaagd in haar missie.

Het is niet Heinekens eerste opvallende HR-campagne. In 2013 was er de omstreden afvalrace ‘The Candidate’, waarin 1700 stagiaires streden om een stageplek. Zij werden in bizarre situaties uitgetest en gefilmd, zoals hand-in-hand lopend met een recruiter. De film ontlokte online een storm aan verontwaardigde reacties als ‘sollicitantje pesten’ en ‘vernederend’. Maar collega-marketeers vonden het prachtig. Het filmpje won een Bronzen Leeuw in Cannes.

Nog vijf opvallende wervingscampagnes.

Bowser of Mario?

‘Waarom diploma’s vragen als ik zelf een voorbeeld ben dat je zonder diploma’s heel ver komt?’, schrijft Sigrid van Driel van reclamebureau Impressive Artists op LinkedIn. Het bureau ontwikkelde in house een speelse test om te kijken of kandidaten matchen met hun interesses en passies. Voor hun betekent dat kennis van Star Wars en je uitspreken voor Bowser of Mario. ‘Voor ons was het een succes’, reageert Van Driel. ‘We hebben leuke inzendingen gehad, mensen reageerden met humor en we hebben goede sollicitanten op bezoek gekregen.’

Doodleuk

Monuta probeert via een Loesje-achtige campagne het werken in de uitvaart als innovatief te branden. BN’ers stellen prikkelende vragen over de toekomst van de branche. Anita Witzier: ‘Als we zo’n hekel hebben aan gecondoleerd, verzinnen we toch iets nieuws?’. Of wat dacht je van deze? ‘Goede spullen weggooien is zonde, waarom verbranden we dan een spiksplinternieuwe kist’ (Olivier van Duijn, directeur Marktplaats).

Verhalen

Het mag wat kosten, maar dan heb je wel content marketing to the max. Geen vacatureteksten, maar interviews met ambtenaren achter het nieuws (zoals de ict-fraude-expert over de bulgarenfraude), maken de lezer nieuwsgierig naar het werken voor de rijksoverheid. ‘Op zich niets nieuws’, zegt hoofdredacteur Marcel van der Quast, ‘maar door de power die we erachter zetten, onderscheiden we ons ten opzichte van andere werkgevers.’ Sinds de start in 2013 hebben honderden ambtenaren hun verhaal op Werkenvoornederland.nl gedeeld. Het trekt inderdaad nieuwe mensen die echt verrast zijn, zegt Van der Quast. Ict’ers aantrekken is en blijft een lastig verhaal, helemaal voor de overheid. If you pay peanuts, you get monkeys, luidde een knorrige reactie.

Leuk, écht leuk

Werknemers een foto laten posten van hun werkdag, het klinkt nou ook weer niet super geniaal, maar soms zit de schoonheid in de eenvoud. In het geval van ingenieurs- en adviesbureau Arcadis ontpopte een foto-estafette op Instagram zich als effectieve employer branding. Googelende kandidaten krijgen enthousiaste, maar vooral écht enthousiaste gezichten te zien van werknemers die zonder poespas gewoon vertellen wat ze gedaan hebben die dag. Arcadis was overigens niet de eerste die zich slim in the picture van de jongere doelgroep speelde. Bedrijven als Starbucks en Marriott Hotels zetten al een paar jaar met succes Instagram in voor hun employer branding.

Kraak die vacaturetekst

Precies in je doelgroep de juiste kandidaten binnenhengelen heeft soms wel wat weg van schat zoeken. Soms moet je dan een list verzinnen. De Israëlische geheime dienst Mossad probeerde dit jaar de doelgroep van hackers en whizkids aan te boren met een vacaturetekst in onleesbare code.  Alleen plaatste zij die in, misschien wat minder slim, papieren kranten. De QCHQ, de afluisterafdeling van de Britse geheime dienst, pakte dat een aantal jaar geleden slimmer aan. Hun onkraakbare code ging viral op Facebook en Twitter. Van de 400 duizend mensen die een poging waagden, slaagde één procent erin de code te kraken. Zij mochten solliciteren. Voor wie nog een poging wil wagen, de code is er nog. Je vindt ‘m hier>> 

 

Lees meer over:

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van XpertHR Actueel. Ze schrijft al jaren over HR en personeelszaken.