Nederlander liegt minst over ziek zijn

3

Van alle Europese werknemers liegen Nederlanders het minst over ziektedagen. 89 procent van de 681 Nederlandse ondervraagden geeft aan nooit tegenover hun werkgever te doen alsof ze ziek zijn. Dat zegt vacaturesite StepStone op basis van gegevens uit een online poll.

Geen zin

Van de Nederlanders zegt slechts 4,4 procent zich af en toe ziek te melden als ze geen zin hebben om naar het werk te gaan. Als er een serieuze reden daarvoor is, zegt 6,6 procent dat te doen. In andere Europese landen melden werknemers zich vaak veel sneller ziek.

Denen liegen het meest

Van de Deense werknemers zegt 29 procent wel eens te doen alsof ze ziek zijn. Ook Oostenrijkers verzinnen in verhouding vaak dat ze ziek zijn.

Verrassend

De resultaten van het onderzoek zijn opvallend omdat in veel Europese landen werknemers in het begin van het ziekteverzuim een doktersbriefje moeten inleveren als controle voor de werkgevers. Verrassend dus dat het oneerlijk ziekteverzuim in deze landen niet lager is dan in Nederland.

Onder liegen over ziektedagen verstaat StepStone het ‘ziekmelden wanneer iemand geen zin heeft om te werken of zelf vindt een andere goede reden te hebben om thuis te blijven.’ In totaal vulden 11.492 Europeanen de online poll in.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Bedriegelijke kop en feitelijk onjuist: “Nederlander liegt minst over ziek zijn”, uit de bijlage blijkt dat de Fransen het minst liegen over ziek zijn.
  Fransen staan bekend als chauvinisten, de schrijver van dit artikel kan er ook wat van.

 2. P&O actueel scoort niet met de interpretatie van een dubieus opgezet onderzoek.
  Snel vergeten en over tot de orde van de dag….

 3. Vlasta de Groot-Piskora op

  Wat een waardeloos onderzoek. Ik begrijp niet dat P&O-actueel dit artikel plaatst. Mijn ervaring is dat de meeste arbeidsongeschiktheid boven de 3-4% niet hard te maken is.
  Dat er vaak een goede reden voor is, is weer een een andere zaak. Daar hebben we dan weer mediators voor.