Motivatietest helpt bij selectie

1

Over het algemeen wordt aangenomen dat motivatie niet objectief meetbaar is ten behoeve van selectie. Onterecht, bewijst Jan Morsch in zijn deze week verdedigde proefschrift. Naast kennis en persoonlijkheid, is ook motivatie een belangrijke, meetbare factor voor het bepalen van werkgerelateerd succes

De door Morsch ontwikkelde test  de Manifest Needs Assessment Questionnaire (MNAQ)  laat zien dat motivatie meetbaar is en een voorspellende waarde heeft voor succes. Morsch verdedigde deze week zijn proefschrift ‘Reconsidering manifest needs for the explanation and prediction of individual, team and economic performance’ op de Nyenrode Business Universiteit. Hij heeft hiermee het verband gelegd tussen motivatie en individuele, team en economische prestaties.

Nederland scoort slecht
In het proefschrift wordt ook stilgestaan bij motivatie in relatie tot economische groei in verschillende landen. Uit in het kader van het proefschrift gehouden onderzoek blijkt dat landen met een hoge economische groei aanmerkelijk hoger scoorden op de motivatie om competitief te zijn. Jan Morsch: “Wat blijkt is dat landen als India, China, de Russische Federatie, Indonesië en Mexico veel sterker dan Nederland een behoefte hebben aan competitie. Wij staan van de onderzochte 28 landen op de 27ste plaats waar het gaat om dit type motivatie. In de Nederlandse cultuur wordt je hoofd boven het maaiveld uitsteken nog steeds gezien als iets slechts. Als we echt talent willen ontwikkelen, is het noodzakelijk deze mentaliteit uit onze samenleving weg te halen.”

Lees ook: Extrinsieke motivatie bestaat niet

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.