Mobiel solliciteren met Whatsapp-chatbot is een feit!

0

Whatsapp maakt het mogelijk om met een chatbot sollicitaties af te nemen. Zo kunnen organisaties nu applicaties bouwen op de berichtendienst en werkelijk automatische sollicitatiegesprekken voeren.

Doordat Whatsapp zijn systeem heeft opengezet via de Application Programming Interface (API) , is het mogelijk om een Whatsapp-chatbot te bouwen. Hiermee kan de sollicitant via een Whatsapp-bericht vragen stellen, die door ‘een recruiter’ automatisch worden beantwoord. Ook kan de chatbot reminders sturen als ‘heeft u de sollicitatie afgerond?’ en vergeten kandidaten het wervende bedrijf minder snel.

Wat staat er tegenover de chatbot?

Voor moederbedrijf Facebook was dit al mogelijk via de applicatie Facebook Messenger. Toch maakt een veel grotere groep in Nederland gebruik van Whatsapp en krijgen recruiters hierdoor makkelijker toegang tot een groter publiek. Sander de Bruijn, Marketing Directeur Monsterboard: ‘Investeren in het mobiele sollicitatieproces loont. Als een werkgever kan en wil investeren in het optimaliseren van zijn sollicitatieproces voor mobiel, dan wordt het vinden van talent stukken makkelijker’.

De berichten die de Whatsapp-chatbot binnen 24 uur verstuurt zijn gratis. Buiten dit tijdsbestek zal dat een paar cent per bericht kosten. Voor een optimale en innoverende recruitmentbeleving kunnen recruiters berichten en reminders versturen als iemand de website heeft bekeken. Zo kan een recruiter de mogelijk geïnteresseerde met een Whatsapp-bericht benaderen over de organisatie of interesse tonen in de kandidaat. Denk daarbij aan bijpassende vacatures die openstaan of felicitaties voor het afronden van een studie.

[polldaddy poll=”10097572″]
  • De arbeidsmarkt is zo krap geworden dat een werkgever heel aantrekkelijk moet zijn om de juiste mensen aan te kunnen trekken. Tijdens het XpertHR College op 17 oktober praat recruitmentexpert Gusta Timmermans u een uur bij. Meld u aan!
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.