Misbruik Myers-Briggs test

0

Het selecteren van de juiste toekomstige medewerkers heeft een grote impact op het functioneren van een organisatie. Persoonlijkheidstests kunnen een hulpmiddel zijn. Maar niet de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) want daar is deze test niet voor bedoeld, zegt CPP.

CPP voert het MBTI-assessment uit en verklaart dat velen de MBTI niet goed begrijpen en zelfs misbruiken. De MBTI-test ‘vertelt’ je niet wie je moet aannemen. Met de test verbeter je wel je team en de prestaties van je team. Begrijpen hoe medewerkers communiceren, met elkaar omgaan en samenwerken helpt bij het verbeteren van de prestaties van de organisatie.

Onethisch
De grootste misvatting is waarschijnlijk dat de evaluatie aangeeft of een persoon geschikt is voor een bepaalde functie. CPP vindt zelfs dat het gebruik van MBTI tijdens de selectieprocedure onethisch is.

Vrijwillig
Een assessment moet vrijwillig zijn. Door deze test af te nemen verplicht je potentiële medewerkers hun ziel en zaligheid bloot te geven. Dat zal sommige talenten afschrikken. Sterker nog, het voorspellen van succes in een functie op basis van psychologische factoren is vreemd, aldus CPP. In de praktijk blijkt dat mensen met verschillende persoonlijkheidstypen om verschillende redenen succesvol een functie invullen. Individuen moeten niet in een hokje gestopt worden op basis van hun persoonlijke voorkeuren, vindt CPP.

Steve Jobs
Je zou bijvoorbeeld verwachten dat introverte personen niet geschikt zijn voor stressvolle functies waarbij ze in de schijnwerpers staan. Maar Steve Jobs bewijst het tegendeel. Volgens de MBTI is hij introvert. De introvert/extravert-schaal zegt niets over verlegenheid. Het zegt iets over het energie krijgen van alleen zijn of met anderen.

Medewerker bepaalt
Volgens CPP is er nog een probleem. Het testen van medewerkers moet op basis van vrijwilligheid gebeuren en de testresultaten zijn in eerste instantie alleen bestemd voor de personen die zijn getest. Als medewerkers bereid zijn de test te doen en de resultaten te delen is dat prima. Maar er mag geen dwang aan te pas komen. Anders heb je hetzelfde probleem als bij het gebruiken van de test tijdens de sollicitatieprocedure.

Auteur Erik Sherman voegt daar nog een dimensie aan toe. Volgens hem zijn psychologen kritisch over de test. Resultaten zouden lang niet altijd betrouwbaar zijn. Volgens hem is er maar een oplossing: Op ‘ouderwetse wijze’ een sollicitant beter leren kennen.

Lees ook: Strijd om latent zoekende steeds heviger

Bron: Inc.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.