Met de juiste techniek komt talent zelfs in krappe arbeidsmarkt bovendrijven

0

De economie blijft groeien en de arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Werkgevers hebben moeite om het juiste talent te vinden vanwege een tekort aan werkzoekenden. Robert van Veggel, managing director van recruitmentorganisatie Hays Nederland, geeft tips aan HR.

Veel organisaties schakelen de hulp in van een recruitmentbureau. Uit de cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal bedrijven dat zich specialiseert in personeelswerving en recruitment in vijf jaar tijd bijna is verdubbeld, van 1251 in 2013 naar 2473 in 2018.

Robert van Veggel

Een recruitmentbureau heeft vaak goede relaties met kandidaten en veel organisaties merken dan ook dat recruiters veel succesvoller zijn in het vinden van kandidaten binnen niche-sectoren en vakgebieden. Toch is het ook voor recruiters steeds lastiger om organisaties te helpen talent te vinden en aan te trekken. Daarom is een omslag in het recruitment noodzakelijk. De inzet van technologie zorgt voor de benodigde transformatie. Op basis van de juiste tools en de inzet en analyse van data is het mogelijk om sneller en efficiënter de juiste kandidaten aan de juiste organisatie of functie te koppelen. Door gebruik te maken van nieuwe technologieën krijgen organisaties toegang tot de beste kandidaten uit de markt, ook als deze professionals zelf niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan.

Creëren van talentpools

Het klassieke recruitmentmodel Advertise & Apply, waarbij een werkgever een vacature adverteert en wacht op reacties van actief werkzoekenden, is nog steeds dominant in de recruitmentsector. Toch is deze methode niet meer van deze tijd. Het gemak van het reageren op online vacatures zorgt voor hoge aantallen sollicitaties. Dit kost organisaties onnodig veel tijd. Daarnaast lopen werkgevers de talenten mis die zelf nog niet op zoek zijn naar een nieuwe baan.

Om tijd te besparen en op zoek te gaan naar geschikt talent is een verandering in de werkwijze nodig. Een Find & Engage-model maakt een proactieve recruitmentstrategie mogelijk en stelt werkgevers in staat om actief nieuwe kandidaten te vinden en te betrekken. Nu enorme hoeveelheden data online beschikbaar zijn, is het mogelijk om op grote schaal kandidaten te zoeken en te vinden, ook de talenten die niet uit zichzelf solliciteren. Dat betekent onder meer actief zoeken naar talenten in online communities en het gebruik van data science tools. De sleutel voor dit recruitmentmodel ligt in het genereren van ‘talentpools’ in meerdere sectoren.

Wederzijds vertrouwen

Vervolgens is het van belang om op grote schaal te bouwen aan betrokkenheid en relaties met de potentiële kandidaten om hun interesses en prioriteiten te leren kennen. Wanneer de interesse is gewekt wordt het makkelijker om hen op nieuwe carrièrekansen te wijzen. Een vertrouwensrelatie met een kandidaat is heel belangrijk in het recruitmentproces. Een kandidaat die een goede relatie heeft met een recruiter zal deze sneller actief opzoeken wanneer hij of zij een carrièrestap overweegt. Andersom kan een recruiter deze kandidaat snel en gericht benaderen als zich een kans voordoet. Met behulp van technologie kan dit nu op grote schaal worden toegepast. Dit is met het traditionele Advertise & Apply-model lastiger, omdat organisaties dan veel tijd kwijt zijn aan het doornemen van stapels sollicitaties.

“Tijd is heel essentieel in deze uitdagende arbeidsmarkt. Technologische ontwikkelingen in de recruitmentsector maken het nu mogelijk om geschikte kandidaten te vinden uit een grotere groep van talenten. Dit voorkomt onnodig lange sollicitatieprocedures en zorgt voor een veel snellere match. Wij geloven dat dit duurzame model toonaangevend is voor de toekomst”, aldus Van Veggel.

Dit is een gastblog van Robert van Veggel. Hij is managing director van recruitmentorganisatie Hays Nederland.

  • De arbeidsmarkt is turbulenter dan ooit. Hoe speelt u daar op in? En wat zijn belangrijke randvoorwaarden om een effectief aannamebeleid te creëren? Lees de whitepaper van recruitmentexpert Gusta Timmermans. Download gratis!
Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.