Meeste vacatures vervuld door referrals

1

Uit onderzoek van Jobvite blijkt dat gemiddeld 536 personen jouw carrieresite moeten bezoeken, wil er één vacature vervult worden. Daarnaast spreken kleinere bedrijven meer kandidaten, maar doen minder vaak een aanbieding.

Benchmarkgetallen

Recruitmenttechnologie-leverancier Jobvite heeft 10 miljoen sollicitaties van 50 miljoen baanzoekers geanalyseerd. De belangrijkste conclusie is dat 11% van de bezoekers van de carrièresite solliciteert. In 2014 waren er gemiddeld 59 sollicitanten per vacature.

Van de 59 sollicitanten worden er gemiddeld 7 (12%) uitgenodigd voor een gesprek. Gemiddeld krijgen 1,2 sollicitanten een aanbieding. 88% van de sollicitanten reageert positief op die aanbieding. Om 1 vacature te vervullen heb je dus 536 websitebezoekers nodig. Gemiddeld staat een vacature 43 dagen open.

Verschillen

Bovenstaande cijfers en percentages verschillen wel per branche en bedrijfsomvang. Zo hebben kleinere bedrijven (tot 250 medewerkers) 62 sollicitanten per vacature nodig om deze te vervullen. Zij praten over het algemeen met meer kandidaten en doen minder vaak een aanbieding. Grotere bedrijven (meer dan 2.500 medewerkers) krijgen minder sollicitanten per vacature, spreker minder kandidaten, maar doen wel vaker een aanbieding. Het recruitmentproces is bij deze grotere organisaties daarmee iets effectiever.

Recruitmentkanaal

Jobvite heeft tevens gekeken naar recruitmentkanalen. Via vacaturesites (43%) en de carrièresite (34%) komen de meeste sollicitaties binnen. Via referrals (37%) worden echter de meeste vacatures vervuld, gevolgd door de carrièresite (22%) en vacaturesites (17%). Dit zijn echter niet de meest effectieve kanalen. Als gekeken wordt naar de verhouding aantal sollicitanten / aangenomen kandidaten blijkt – niet verrassend – dat interne kandidaten het meest aangenomen worden (18x effectiever dan gemiddeld), gevolgd door referrals (5x effectiever). De carrièresite en vacaturebanken zijn juist minder effectief dan gemiddeld.

Jobvite claimt dat deze percentages goed te gebruiken zijn als benchmark voor de eigen recruitmentactiviteiten. Uiteraard zullen ze niet precies overeenkomen, maar als ze dramatisch afwijken is het misschien goed eens kritisch naar het recruitmentproces te kijken, aldus Jobvite.

Bron: Jobvite

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie