Meeste jongeren bereid te emigreren voor werk

0

Van de Europese jongeren is 81 procent bereid om voor werk naar het buitenland te verhuizen. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim tienduizend studenten en starters in zeven West-Europese landen door StudentJob. Hoewel de bereidheid overal groot is, zijn er opmerkelijke verschillen aan te wijzen tussen landen onderling. Nederlandse jongeren zijn tevreden, Spanjaarden niet, en Duitsers en Oostenrijkers zijn niet zo conservatief als soms wordt gedacht.

De afgelopen weken ondervroeg StudentJob 10.651 studenten en starters in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië. Vraag die centraal stond was in hoeverre zij bereid zijn om voor hun werk naar het buitenland te verhuizen.

Spanjaarden meest ambitieus
De Spaanse jongeren zijn het meest ambitieus. Van hen zegt 88,6 procent graag te willen werken in het buitenland. Ruim de helft van de emigranten in spe geeft als belangrijkste reden, dat zij ‘ alles willen doen voor hun carrière’ . Niet verbazingwekkend, noemt Studentenjob dat, gezien het banentekort in eigen land. Slechts 6,9 procent geeft aan tevreden te zijn met de huidige situatie; hiermee zijn Spaanse jongeren het minst tevreden van allemaal.

Oostenrijkers en Duitsers avontuurlijk
Oostenrijkers bezetten met 81,4 procent de tweede plaats van de Emigratiedranglijst. 70 procent zegt  te willen emigreren omdat zij ‘ wel in zijn voor een avontuur’ . De carrière is voor Oostenrijkers duidelijk veel minder belangrijk. Ook hebben zij het minste oog voor mogelijke negatieve kanten van emigratie: slechts 2,4 procent geeft aan de risico’s van emigratie voor werk te groot te vinden. Opvallend is dat er ook onder Duitse jongeren veel avonturiers schuilen: 78 procent wil wel emigreren voor werk, 63,9 procent vanwege het avontuur.

Nederlanders en Belgen liever thuis

De Nederlandse jongeren zijn het minst ambitieus als het gaat om redenen voor emigratie: de carrière speelt in geen van de andere landen zo’n kleine rol. In totaal geeft ‘slechts’ 73,1 procent van de Nederlandse jongeren aan het thuisland te willen verlaten voor een baan (de meesten omwille van het avontuur). Alleen onze zuiderburen zijn behoudender: met 66,5 procent emigranten in spe bungelt België onderaan de Emigratiedranglijst. Ook zijn Belgen en Nederlanders met respectievelijk 8,3 en 4,8 procent het meest risicomijdend.

Niet bang voor risico’s
Er zijn grote verschillen te zien tussen de verschillende Europese landen. Maar over het algemeen kun je zeggen dat jongeren op dit moment helemaal niet meer in grenzen denken. Ze willen vooral een leuke en ambitieuze baan, en ze zijn daarvoor bereid om risico’s te nemen,’ aldus Julien Drewe, manager van StudentJob. ‘ Zelfs als dat betekent dat ze daarvoor hun vertrouwde omgeving moeten achterlaten. Hun levenssituatie laat dit veelal ook makkelijk toe; ze hebben meestal nog geen gezin of kinderen.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.