Is het recruitmentproces schadelijk voor het Employer Brand?

0

Nu de arbeidsmarkt weer lijkt aan te trekken is Employer Branding terug op de agenda van HR. Een rammelend recruitmentproces kan het werkgeversmerk veel schade toebrengen.

Het creëren van een Employer Brand is een langdurig en ingewikkeld proces. Immers, alles wat over de organisatie gezegd of geschreven wordt, op welk gebied dan ook, draagt bij aan het Employer Brand. De ervaring en behandeling van sollicitanten zegt veel over het werkgeversmerk. Vaak moet tijdens een sollicitatieprocedure een groot aantal stappen doorlopen worden. Van een vraag om meer informatie en het invullen van het sollicitatieformulier tot het arbeidsvoorwaardengesprek.
De hele sollicitatieprocedure moet uitstralen dat uw organisatie een goede organisatie is om voor te werken, waar met respect voor medewerkers wordt omgegaan.

Fouten die veelvuldig gemaakt worden:

  • Een onduidelijke sollicitatieproces. Potentiële sollicitanten weten niet hoe en waar ze moeten solliciteren
  • Een veel te lang sollicitatieformulier
  • Geen respons van de organisatie na het invullen van het sollicitatieformulier
  • Respectloos met de sollicitant omgaan tijdens het sollicitatiegesprek
  • Onvolledige documenten en documenten vol fouten (bv. contractvoorstel, pensioenreglement) sturen naar de sollicitant

Slechte ervaringen met het recruitmentproces worden vrijwel altijd doorvertaald naar het totale Employer Brand. Sterker nog, de diensten en producten van de organisatie worden slechter beoordeeld.

Als potentiële werkgever is het dus belangrijk uit te vinden hoe sollicitanten het recruitmentproces ervaren. Waar nog punten ter verbetering zitten. Vraag daarnaar bij recent aangenomen medewerkers, bij sollicitanten en ex-sollicitanten.

Het volledige artikel, met verduidelijkende quotes, is op ERE.net te vinden.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.