Het Sociale Interview

0

Sociale media kunnen ingezet worden om, nog voor een sollicitatiegesprek, via vrienden een beeld te krijgen van de sollicitant.

Steeds meer werkgevers Googelen ter voorbereiding van het sollicitatiegesprek de kandidaat die op gesprek komt. Statusupdates, tweets en foto’s worden bekeken en beoordeeld. En andersom gebeurt dat natuurlijk ook volop. Sollicitanten kijken online wat ze allemaal over de beoogde werkgever kunnen vinden. Sociale media zorgen in dit geval voor transparantie.
 
Marketingadviesbureau R/GA besloot dit principe te gebruiken om een voorselectie van sollicitanten te maken. Voor haar stageplaatsen ontvangt het bureau jaarlijks duizenden sollicitaties. Dit zorgt voor een grote belasting van de recruitmentafdeling. Om wat werk uit handen te nemen van de recruitmentafdeling wordt een app ingezet. Deze app zet, na toestemming van de sollicitant, automatisch drie vragen op het Facebookprofiel van de sollicitant. De (Facebook-)vrienden van de sollicitant wordt gevraagd daarop te reageren. Facebookvrienden beantwoorden dus in feite vragen die anders tijdens een sollicitatiegesprek aan de orde zouden komen.
 
Volgens R/GA  kunnen sollicitanten zich nu niet anders voordoen dan ze zijn tijdens het sollicitatiegesprek. Hun vrienden hebben immers al een beeld van de sollicitant geschetst op zijn of haar Facebook-profiel. R/GA zegt daarover ‘With The Social Interview, we pushed the envelope on how creative recruiting occurs in this new era of social media transparency, helping us to discover some of the most socially creative young minds around.’

Natuurlijk zitten er flink wat haken en ogen aan dit "sociale interview". En of het de werkdruk bij de recruitmentafdeling weghaalt? Immers, alle antwoorden van vrienden – en dit zijn er soms enige tientallen – moeten ook beoordeeld worden. In ieder geval heeft het het marketingbureau flink wat publiciteit opgeleverd.

Bekijk de korte video waarin het sociale interview wordt uitgelegd of lees meer over deze recruitmentcampagne op de site simplyzesty.com.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.