Gusta Timmermans: ‘HR, houd managers scherp in het recruitmentproces’

0

Het recruitmentproces lijkt niet moeilijk te zijn, omdat veel HR-professionals de basis wel kennen. Alle handvatten klinken vaak basaal. Toch is het selectieproces moeilijker dan het lijkt. Dat vertelt recruitmentexpert Gusta Timmersmans in het HR Journaal, waarin zij HR-professionals een handje helpt.

Gusta Timmermans

Gusta Timmermans is voorzitter van Recruiters United, een netwerk voor recruitment- en arbeidsmarktprofessionals in Nederland. Zij schreef met haar boek ‘199 vragen voor een moeiteloos sollicitatiegesprek‘ een handleiding voor managers en HR. Hiermee hoopt zij het werving- en selectieproces te vergemakkelijken. In het HR Journaal gaf Timmermans handige tips die gebruikt kunnen worden nu de arbeidsmarkt krapper wordt.

Weinig kandidaten

‘We zitten met een grote kandidatenmarkt, nu de vraag naar arbeid kleiner is dan het aanbod. Dat betekent in mijn ogen dat kandidaten gewonnen hebben, aangezien alle werkzoekenden het momenteel voor het uitzoeken hebben.’ Zo bevestigt het CBS de schaarste aan kandidaten, door het feit dat er nu 1,6 werklozen zijn per openstaande vacature. Dat is voor Timmermans reden genoeg om als HR een sterke positie in te nemen. ‘Het is belangrijk om een website te hebben waar goede vacatureteksten op staan. Vertel duidelijk wat jullie organisatie doet, wie jullie zijn en wat jullie te bieden hebben. Laat de kandidaat zien wat er te doen is, bijvoorbeeld door middel van een filmpje. 80 procent van de sollicitanten screent vacatures tegenwoordig snel op hun mobiel of tablet en dat betekent dat die teksten korter moeten zijn.’ Vacatures die korter maar nog steeds krachtig zijn, worden het best gelezen.

Inrichting van recruitmentproces

Met de komst van de AVG mag HR geen bestanden meer bewaren waar persoonsgegevens van sollicitanten te vinden zijn. Daarom is een goed recruitmentsysteem volgens Timmermans de belangrijkste basis. ‘Wees consistent als organisatie en zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van dat systeem. Denk daarbij aan Facebook en Google die transparant zijn naar hun kandidaten. Ook is het effectief om eigen medewerkers in te zetten voor het werven en selecteren van nieuwe mensen. Zet er bijvoorbeeld een vergoeding of incentive tegenover.’ Referral recruitment, zoals deze manier van recruitment heet, blijkt een succes te zijn. Uit onderzoek blijkt dat 30 procent van de nieuwe mensen binnen worden gehaald door de werving via eigen medewerkers.

Candidate journey is ook een aandachtspunt binnen het recruitmentproces. ‘De kandidatenmarkt is krap, waardoor het van belang is dat HR laat zien wat de organisatie zo bijzonder maakt. Neem de sollicitant ook mee in jullie proces door te vermelden wat diegene moet doen. Wees duidelijk en vermeld in de vacaturetekst hoeveel gesprekken er zijn en of er een assessment gemaakt moet worden. Zorg ook dat de hele afdeling weet dat er een kandidaat op gesprek komt, zodat jullie een goede indruk kunnen achterlaten.’

Vijf tips voor HR in het kader van het selectiegesprek

1. Bereid u voor. 
Lees het cv, zet al uw vragen op een rij met behulp van een checklist en werk de competenties af. Managers voeren weinig selectiegesprekken, help hen ook bij de voorbereiding en houd hen scherp;

2. Kom op tijd.
Andersom is het ook niet netjes als een kandidaat te laat komt. Laat daarom zelf ook normen en waarden zien;

3. Praat niet te veel over jezelf.
Het sollicitatiegesprek staat vooral in het teken van de sollicitant;

4. Vraag niet waarom wil iemand bij u wilt werken.
Ze zitten er niet zomaar;

5. Richt je volledig op de sollicitant.
Er zijn opvallende vragen die u kunt stellen: ‘Als ik je laatste manager zou bellen, wat zou hij over je vertellen?’, ‘Ben je wel eens heel erg boos geworden op het werk en wat gebeurde er toen?’ en ‘Als je op mijn stoel zou zitten, wat zou ik dan in overweging moeten nemen bij mijn beslissing?’ Veel vragen zijn situationeel, dus voel aan wat u wel en niet kunt voorleggen aan een kandidaat.

 

  • Door de turbulente arbeidsmarkt is het niet makkelijk om de juiste mensen te vinden. Recruitmentexpert Gusta Timmermans verrijkt uw kennis over het recruitmentproces in een whitepaper en tijdens het HR Journaal over recruitment. Bekijk het HR Journaal en Download de whitepaper!

Advocaat Maarten van Gelderen en recruitmentexpert Gusta Timmermans in het HR Journaal over recruitment

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.