Google stelt sollicitanten geen onzinnige vragen meer

0

Brainteasers blijken een verspilling van tijd. Feitelijk gedrag is een veel betere voorspeller van toekomstig functioneren. Google staat bekend om het gebruik van data voor het verbeteren van het personeelsbeleid. Eenderde van de HR-afdeling bestaat daartoe uit analisten en statistici. In een interview geeft Laszlo Bock, senior vice president of people operations bij Google een inkijkje in wat die data-analyses voor inzichten opleveren.

Golfballen

Recruiters stelden bij Google de meest vreemde vragen om de creativiteit en het analytisch vermogen van sollicitanten te toetsen. Zo werd sollicitanten bijvoorbeeld gevraagd hoeveel golfballen er in een vliegtuig passen. Deze zogenaamde brainteasers blijken nu complete tijdverspilling. Laszlo Bock meldt dat de antwoorden die op deze onzinnige vragen worden gegeven helemaal niets voorspellen. Deze vragen doen niets anders dan de interviewer slim over laten komen.

STAR-methode
Google gebruikt nu in selectiegesprekken gestructureerde interviews waarin gedrag centraal staat, met objectieve maatstaven voor het beoordelen van sollicitanten. Gedragsinterviews werken niet alleen als er hypothetische situaties worden voorgelegd. Er kan ook gevraagd worden naar voorbeelden van concreet gedrag, ook bekend als de STAR-interviewmethode. Er wordt dan gevraagd naar een bepaalde situatie, wat de taak was, welke acties werden ondernomen en wat het resultaat was van die acties.

Cijferlijsten
Bock geeft in het interview tevens aan dat gemiddelde cijfers niets zeggen over het presteren van medewerkers. Google is daarom gestopt met het vragen naar cijferlijsten. Sterker nog, steeds vaker worden zelfs medewerkers aangenomen die geen hoger onderwijs hebben genoten.

Het hele interview met Laszlo Bock over big data, HR en recruitment is na te lezen op de site van de New York Times.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.