Dichte deur voor sollicitanten

1

Ondanks de krappe situatie op de arbeidsmarkt blijven deuren voor werkzoekenden gesloten.

In de huidige arbeidsmarkt hebben bedrijven vaak moeite om openstaande vacatures te vullen. Het zou dus voor de hand liggen dat ze mogelijke kandidaten met open armen ontvangen. Uit onderzoek blijkt dat dit vrijwel nooit het geval is.

Onbereikbaar
B2Bees deed onderzoek naar de ‘gastvrijheid’ van bedrijven voor mogelijke sollicitanten. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat meer dan tweederde van de bedrijven niet bereikbaar is op het moment dat een mogelijke kandidaat contact zoekt naar aanleiding van een vacature.

Onderzoek
Er is op twee verschillende dagen gebeld over vacatures op nationalevacaturebank.nl voor accountmanagementfuncties in de regio Groot Amsterdam. Doel was onder andere om inhoudelijke vragen te stellen over de vacatures. De uitslag is schokkend: in ruim 68% van de gevallen was er niemand bereikbaar om de sollicitant te woord te staan en de vragen over de vacature te beantwoorden.

“Op het moment dat je voor een functie op zoek bent naar proactieve kandidaten, zoals in de verkoop het geval is, mag je er toch vanuit gaan dat je bereikbaar bent voor mogelijke sollicitanten die contact zoeken. Als je je telefonische bereikbaarheid niet kan garanderen, bied dit dan niet aan en doe alles online,” zegt de heer De Boer van B2Bees. “Veel sites raden sollicitanten aan om vooraf contact op te nemen met het bedrijf om meer informatie te achterhalen die niet blijkt uit de papieren vacature. Goed advies, alleen werkt dit in de praktijk dus niet.”

Alternatieven
Verschillende bedrijven bieden sollicitanten alternatieven zoals e-portfolia, online profielen, communicatie via social media en VideoVacatures. Alle informatie 24/7 beschikbaar stellen via het online kanaal lijkt de toekomst te zijn, bellen met een contactpersoon heeft zijn beste tijd in ieder geval gehad.

Lees ook: ‘Bijna helft sollicitanten krijgt geen enkele reactie‘ en ‘Checklist werving en selectie

Bron: B2Bees

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Numo Quest op

    De uitkomsten van deze publicatie is erg gelijkluidend over de wat bredere linie. Naast het gegeven dat men gemiddeld in +70% geen reactie ontvangt op sollicitatie, zijn er ook leeftijds paralellen te trekken.

    Aansluitend is er ook een ‘verwachtingspatroon’ van de werkgever getuigen de criteria die men voor een vacature op stelt. In meer dan 65% van de gevallen is deze tamelijk irreeel, iets wat door P&O en recruitment maar al te klakkeloos word overgenomen.

    Het heeft enorme ketengevolgen iets wat door de versplintering van de arbeidsmarkt klaarblijkelijk steeds minder oog krijgt, evenals de schade die dat aan de organisatie en onderneming veroorzaakt. Immers, hoe kan een organisatie voor ‘vol’ worden aangezien als men de sollicitant niet voor ‘vol’ aanziet.

    Jammer genoeg leeft het besef klaarblijkelijk niet altijd dat een bepaalde mate van ‘onbetrouwbaarheid’ een grotere negatieve reflectie heeft op de onderneming of organisatie dan men zelf beseft.