De vacaturetekst als liefdesbrief

1

Je bent niet op zoek naar een gemiddelde medewerker. Waarom schrijf je dan van die generieke vacatureteksten?

Het lijkt momenteel niet moeilijk om voldoende reacties te krijgen op een vacature. Maar krijg je ook reacties van echte ‘toppers’? Om toptalenten aan te trekken moet je ‘persoonlijk worden’.

John Younger is van mening dat vrijwel alle vacatureteksten vreselijk ineffectief zijn. Generieke functietitels, een standaardlijstje met kwalificaties, taken en verantwoordelijkheden, dat werkt niet volgens Younger. Stel je eens voor hoe dat op een datingsite zou zijn: “Je moet zo en zo lang zijn, deze auto bezitten, dit inkomen verdienen….neem contact met me op. Dat werkt dus niet.”

Toch is dat de wijze waarop veel vacatureteksten worden geschreven. Maar je wilt niet de hele wereld aannemen, maar die ene fantastische medewerker. Je moet dus richting die persoon communiceren dat je hem of haar echt graag in je team wilt hebben.

Schrijf een generieke vacaturetekst en je krijgt een generieke medewerker. Een vacaturetekst moet dus veel meer op een liefdesbrief lijken. De vacaturetekst  moet mensen echt verliefd op de functie maken.

Dat geldt voor alle functies, dus ook voor bijvoorbeeld een accountant. Beantwoord voordat je gaat schrijven eerst de volgende vier vragen:

  1. Voor welke behoefte van de organisatie biedt deze persoon echt een oplossing?
  2. Hoe gaan we op kwantitatieve wijze succes meten, zodat we een toppresteerder herkennen?
  3. Wat zijn de kenmerken van onze huidige toppresteerders? (hard skills, soft skills, wat ze doen in hun vrije tijd?)
  4. Waarom zou de juiste persoon deze baan willen hebben?

Younger geeft een voorbeeld. Stel je hebt een Chief Technical Officer (CTO) nodig. Een CTO weet al wat een CTO moet doen. Wat deze CTO niet weet is waarom hij of zij enthousiast moet zijn voor deze functie bij jouw organisatie: leg contact op emotioneel vlak en refereer aan aspiraties.

Wees altijd eerlijk. Vertel het als er hard gewerkt moet worden, ook buiten kantooruren. Maar vertel er tevens bij dat medewerkers dat doen met bevlogenheid, omdat ze genieten van werken in een toegewijd team.

Vul de vacaturetekst niet met moet, moet, moet. De juiste persoon is niet op zoek naar “je moet”. De juiste persoon is op zoek naar “je wil”.

Younger is ervan overtuigd dat je op deze wijze ook personen aantrekt die niet (actief) op zoek zijn naar een andere baan. “We zijn allemaal tijdelijk ergens in dienst, al zijn er graduele verschillen. Zo werd eens gezocht naar een directeur ICT. Wij beschreven de managementstijl, de omvang van de budgetten, huidige en toekomstige initiatieven, hoe succes werd bepaald en waarom de juiste persoon deze functie erg leuk zou vinden. Binnen twee weken werd de openstaande vacature vervuld.”

De aangenomen persoon was niet op zoek naar een andere baan. Hij werd op de vacature geattendeerd door een vriend. Deze persoon reageerde omdat hij dacht bij het lezen van de vacaturetekst: “Wauw, dit is precies hoe ik mijn perfecte baan zou omschrijven.”

Een vriend deed in dit geval dus ‘het zware werk’. Dit is echter volgens Younger geen toeval. Vrienden sturen geen generieke vacatureteksten door. Ze sturen alleen vacatures door die perfect klinken. Zo bereik je op gerichte wijze de juiste doelgroep.

Het doel is om een net uit te werpen dat veel mensen bereikt, maar dat alleen aansluit bij de professionele en persoonlijke kwaliteiten van de perfecte kandidaat.

Je hebt geen dozijn sollicitanten nodig. Eén is voldoende…

Dit artikel, geschreven door Jeff Haden, is te vinden op de site van Inc. magazine.

Meer Mediascan

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie