Competence Card helpt vluchtelingen en werkgevers

0

Unesco heeft interesse en gemeenten schrijven zich al in. De eerste ervaringen met de Tilburg Competence Card voor vluchtelingen zijn positief. De online test brengt uitgebreid het in kaart wat zij werkgevers te bieden hebben. ‘Dit is een vorm van talentmanagement waar alle HR-afdelingen van kunnen leren.’

Hoe kunnen we vluchtelingen zo snel mogelijk aan een zinvolle baan, opleiding of vrijwilligerswerk helpen? Dat vroegen de Tilburgse hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen en HR-consultant Ronald Lievens zich af. Diploma’s worden in Nederland vaak niet erkend. Hebben nieuwkomers een cv, dan geeft dat meestal niet veel inzicht in hun persoonlijkheid, taalvaardigheden, kennis en competenties.

Wilthagen en Lievens legden hun vraag voor aan Eelloo in Houten, een bureau met 25 jaar assessmentervaring. Een laagdrempelige online test in het Engels was het resultaat. Het portfolio dat daaruit rolt, is gedetailleerder dan een cv. In samenwerking met de gemeente Tilburg zijn drie proefronden deze zomer afgerond.

‘De eerste reacties zijn zeer enthousiast’, zegt Ronald Lievens. ‘We zijn begonnen met 25 hoogopgeleide Syrische vluchtelingen. Daarna hebben we honderd gemiddeld en laagopgeleiden getest in een Tilburgs opvangcentrum.’

Syrische kunstenaar

Lievens zag de deelnemers opleven tijdens de proef. ‘Ze voelden zich geen nummer, maar mensen met ambities en talenten. Zo bleek dat een Syrische ingenieur ook kunstenaar is. In het portfolio kon hij zijn artistieke talenten ook kwijt.’ De kosten van Competence Card zijn 18,50 euro per persoon, te betalen door de gemeenten. Er zijn ook plannen zijn voor een Arabische versie.

Helemaal nieuw is dit initiatief niet: het bedrijf AMN in Arnhem heeft een TalentScan ontwikkeld voor nieuwkomers, ook in het Arabisch. Het bureau biedt al jaren online assessments in het Russisch, Pools, Engels en Duits aan bedrijven die werken met buitenlandse productiewerkers. De stap naar een versie voor nieuwkomers was dus niet groot.

De gemeente Leeuwarden gaat de TalentScan deze herfst inzetten bij driehonderd statushouders die er komen wonen. Meer Nederlandse gemeenten zijn geïnteresseerd. Het Arnhemse bureau vraagt maximaal 50 euro per kandidaat. In Duitsland zijn er al meer competentietesten voor vluchtelingen, maar voor zover bekend zijn Competence Card en de TalentScan de enige in Nederland.

Nut voor HR

Wat hebben personeelsmedewerkers hieraan? Siebren Houtman van Eelloo: ‘Door de nieuwe vluchtelingenstromen verandert de samenstelling van de bevolking zo snel dat bedrijven daar niet meer omheen kunnen. Het gaat er nu om hoe we optimaal met de diversiteit aan mensen en talent omgaan.’

  • Donderdag 10/10 is er een opleidingsdag voor vluchtelingen bij Tilburg University. Brabantse werkgevers en HR-adviseurs kunnen zich opgeven voor een business speeddate
Lees meer over:

Over Auteur

Jolan Douwes is auteur van XpertHR. Behalve journalist is zij ook loopbaanadviseur. Zo pikt ze de laatste ontwikkelingen op het gebied van werk snel op. Voor XpertHR Actueel schrijft ze onder andere interviews en praktijkverhalen.