BlogWat betekent virtual reality voor HR?

0

Virtual reality is booming: Facebook, Sony, Samsung en HTC pompen inmiddels miljoenen in de ontwikkeling en verkoop. Maar human resource (HR) management en recruitment besteedt nauwelijks aandacht aan de nieuwe technologie. Welke mogelijkheden zijn er voor onze sector? Student Indy Wijngaards zoekt in de wetenschappelijke literatuur naar toepassingen voor het gebruik van virtual reality in HR.

Virtual reality zal een onmisbaar onderdeel van recruitment worden, voorspelden Amerikaanse wetenschappers Wayne Cascio en Herman Aguinis in 2008 in The Academy of Management Annals. Recruiters lopen volgens de wetenschappers achter de feiten aan. De 21e eeuw wordt gekenmerkt door de radicale veranderingen en grote onzekerheid, ook op de banenmarkt. Maar recruiters vertrouwen al decennialang op traditionele tools zoals sollicitatiegesprekken en rollenspellen. Hiermee veronderstellen ze dat de vroegere prestaties van een sollicitant een betrouwbare indicatie zijn voor de toekomstige prestaties bij de potentiële werknemer. Die gedachte is met het oog op de turbulente economie achterhaald. Bijvoorbeeld bij een sollicitant voor een software developer positie: zijn technische vaardigheden opgedaan tussen 2010 en 2014 kunnen niet meer relevant zijn voor een baan anno 2016.

In situ prestaties

De oplossing volgens de Amerikanen? Voorspellen en selecteren op basis van in situ prestaties. Met behulp van virtual reality kunnen recruiters real-time het huidige gedrag van sollicitanten meten. Deze meetresultaten kunnen ze vervolgens gebruiken om het gedrag in de nabije toekomst te voorspellen. Denk bijvoorbeeld eens aan het voorspellen van collegialiteit, culturele wendbaarheid en de vaardigheid om te gaan met technologische veranderingen. Dit soort vaardigheden toets je bij mijn weten bij lange na niet in een sollicitatiegesprek van een uurtje.

Eindeloze mogelijkheden

De mogelijkheden van virtual reality zijn eindeloos. Zo zouden de medische vaardigheden van potentiële chirurgen in een virtuele operatiekamer kunnen worden getoetst. Met diezelfde virtuele ervaring zou ook de samenwerking met collega’s en stressbestendigheid bij incidenten kunnen worden voorspeld.

HR-professionals kunnen virtual reality zelfs gebruiken ter verbetering van de traditionele selectietools. Stel je eens voor hoe betrouwbaar en kostenbesparend sollicitatiegesprekken met behulp van deze virtual reality technologie kunnen worden. Zo krijgt iedere sollicitant een identieke sollicitatiesituatie gepresenteerd, wat de partijdigheid van een interviewer (selectiebias) volledig verwijdert en het sollicitatieproces een gigantische structuur-boost geeft. Tevens kan een fortuin bespaard worden omdat er maar één keer een virtuele selectie ervaring hoeft worden opgenomen.

The future is now

Cascio en Aguinis waren duidelijk: virtual reality is beschikbaar en happening. Laten we het omarmen als HR-professionals! Zo kan ik me indenken dat een virtuele welkom tour voor nieuwe werknemers een hoop tijd en moeite kan besparen voor werkgevers en werknemers. Daarnaast zou een HR-afdeling virtual reality kunnen hanteren om in situ prestaties van werknemers te verhogen door middel van levensechte en gecontextualiseerde trainingen. Ondanks de vele mogelijkheden van virtual reality blijft HR management echter natuurlijk een menselijke realiteit. Laten we dus onze persoonlijke touch niet verliezen!
Verder lezen?
Staffing Twenty-first-century Organizations van Cascio en Aguinis uit 2008
– Virtual Reality Technology: A New Tool for Personnel Selection van Aguinis, Henle en Beaty uit 2001

Lees meer over:

Over Auteur

Indy Wijngaards is wetenschapper. Hij heeft de masters Human Resource Studies en Data Science: Business and Governance aan Tilburg University op zak. In zijn blogs koppelt hij de wetenschap aan de dagelijkse praktijk van de HR-professional.