Betrapt! HR ontdekt regelmatig leugens en fouten in een cv

1

Een sollicitant wil graag opvallen bij HR. Overdrijvingen en leugentjes om bestwil in het cv komen daarom best vaak voor, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Hoe zit dat eigenlijk in ons eigen land?

Een sollicitant gaf in zijn cv aan 40 verschillende baantjes in een jaar te hebben gehad. Een andere sollicitant nam doodleuk zijn – uitgebreide – strafblad op. Weer een andere sollicitant leverde welgeteld één regeltje in. Amerikaans onderzoek van werving- en selectiebureau CareerBuilder onder HR-professionals toont aan dat HR nogal eens leugens, fouten of blunders in een cv tegenkomt. Bij maar liefst 75 procent van de ondervraagde HR-managers is dat ooit het geval geweest.

Leestijd minder dan 30 seconden

Buiten de tragische fouten en hilarische blunders, die een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek onmogelijk maakten, leert het onderzoek meer interessants. Zo geeft 39 procent van de ondervraagden aan gemiddeld minder dan een minuut te besteden aan het lezen van iemands cv. Sterker nog, bijna een kwart van de HR-managers zegt hier zelfs minder dan 30 seconden voor uit te trekken…

Dealbreakers

Bij het ‘scannen’ vallen HR dus allerlei leugentjes en fouten op. Maar er is meer waardoor kandidaten een uitnodiging bij het betreffende bedrijf wel kunnen vergeten. Belangrijke dealbreakers in een cv op een rij:

  • spelfouten en grammaticale missers (77 procent)
  • onprofessioneel ogende e-mailadressen (35 procent)
  • gebruik van lange, massieve alinea’s (25 procent)
  • cv’s van meer dan 2 pagina’s (17 procent)
  • het ontbreken van een sollicitatiebrief (10 procent)

Hoe zit dat in Nederland?

Tot zover de Verenigde Staten, hoe zit het eigenlijk in Nederland? Dat willen we onderzoeken via een poll én een vraag aan u.

[polldaddy poll=10096566]

Verder zijn we zeer benieuwd welke leugens, fouten of blunders u ooit bent tegengekomen in iemands cv. In de reacties hieronder kunt u uw geanonimiseerde ervaringen kwijt!

Lees meer over:

Over Auteur

Paul Poley schrijft artikelen voor XpertHR. Hij is gespecialiseerd in de uitzendbranche en alles wat daarmee te maken heeft.

1 reactie

  1. Dat opnemen van het strafblad is vast geen foutje of blunder dat HR “ontdekt”, maar zal waarschijnlijk samenhangen met een verplichte sollicitatie en hopen niet uitgenodigd te worden?