Als vierde geïnterviewde kandidaat heeft meeste kans om baan te krijgen

1

Volgens nieuw onderzoek is de kandidaat die op een dag met vele interviews als vierde aan de beurt is, de persoon die het meeste kans maakt om de baan te krijgen.

Voor dit onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Occupational and Organizational Psychology, analyseerden onderzoekers meer dan 600 30-minuten durende sollicitatiegesprekken in het carrièrecentrum van de universiteit.

De vierde kandidaat die op gesprek kwam kreeg de meeste aandacht van de recruiters. Het blijkt dat niet onmiddellijk wordt bepaald of een kandidaat voldoet of niet. Na 5 minuten werd een beslissing genomen over de potentiële collega die het eerst op gesprek kwam. Daarna neemt de tijd om te beslissen nog iets toe. Bij de vierde sollicitant duurt het 8 minuten. Na dit vierde gesprek daalt de tijd om een beslissing te nemen aanzienlijk en wordt het ieder gesprek korter.

De onderzoekers denken dat dit komt doordat recruiters tijdens de gesprekken die volgen na het eerste gesprek, de informatie die ze krijgen van de kandidaat moeten verwerken en vergelijken met vorige gesprekken. Dat verwerken en vergelijken van informatie vergt steeds meer cognitieve capaciteit en dus tijd. Na de vierde sollicitant echter wordt de cognitieve belasting te groot. Recruiters nemen dan hun toevlucht tot mentale shortcuts en automatische verwerking van informatie.

De onderzoekers waarschuwen ervoor niet te snel een oordeel over kandidaten te vellen. Dit zou geen eerlijke en nauwkeurige beoordeling opleveren.

De vierde kandidaat die op gesprek komt heeft in ieder geval een groot voordeel, omdat deze het langst de tijd heeft om een recruiter te overtuigen van zijn of haar kwaliteiten.

Bron: Business Insider

Lees meer Mediascan

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Ruud van Gerrevink op

    Grappig. Als ik (tweede ronde) gesprekken plan waar de betreffende leidinggevende aan deelneemt, laat ik de ‘mindere’ kandidaten eerst opdraven omdat de eerste gesprekken doorgaans als warming up lijken te dienen. Na het tweede en derde gesprek is de leidinggevende meer met de inhoud bezig en minder met ‘het voeren van een goed gesprek’.

    Overigens is 4 gesprekken op 1 dag het maximum wat je een leidinggevende kan aandoen.