Algoritme voorspelt wie op sollicitatiegesprek komt

3

Een algoritme kan tot bijna 80% voorspellen welke kandidaten door een recruiter worden geselecteerd op basis van hun cv. Werkervaring is een belangrijke factor om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Vaardigheden en opleiding lijken minder belangrijk.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Colin Lee van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Hij analyseerde 441.769 echte cv’s en sollicitaties die zijn beoordeeld door recruiters. Zo kon hij achterhalen hoe recruiters selecteren op basis van een cv. Op basis van deze informatie ontwikkelde hij een algoritme dat voorspelt wie wordt uitgenodigd op een sollicitatiegesprek.

Voorspellende factor

Uit privacyoverwegingen konden sollicitatiebrieven niet worden meegenomen in het onderzoek. Maar zelfs zonder die begeleidende brief bij het cv te beoordelen, kan Lee’s algoritme nu met een nauwkeurigheid van 69% voorspellen wie wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Wanneer een begeleidende brief geen vereiste is in de sollicitatieprocedure en het model dus ook -net als de recruiter- alleen het cv analyseert, loopt dit percentage zelfs op tot 81%.

Werkervaring

Uit de resultaten bleek – niet geheel onverwacht – dat recruiters vooral kijken naar het aantal jaren werkervaring van een kandidaat. Verrassender is dat ze het minder belangrijk lijken te vinden of vaardigheden en opleiding van de kandidaat aansluiten bij de functie waarop gesolliciteerd wordt.

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.

3 reacties

  1. Willem van Es MSc. op

    Ik vraag me altijd af welke variabelen mee worden genomen en hoe. Stel dat er regels in staan als: select leeftijd als < 24 AND edu = graduated AND carrière = > 10jr Veel succes. Mijn ervaring met de jonkies is dat ze werkelijk heel weinig weten buiten de oogkleppen van de studie en omdat soort medewerkers zit ik niet te wachten!

  2. Sevan Barsamoglu op

    Het is knap dat je via een algoritme kan voorspellen wie wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Alleen zegt een selectie op basis van CV weinig over de kwaliteit van de kandidaten. Dit blijkt uit twee onderzoeken: 1. De Risk Advisory Group doet jaarlijks onderzoek naar de betrouwbaarheid van CV?s. Uit recente cijfers blijkt dat in 70 procent van de CV?s leugens staan. 2: Uit Amerikaans onderzoek van Schmidt & Hunter blijkt dat als je mensen selecteert op basis van hun CV, de kans op een goede match nihil is.

  3. Dick Klinkhamer op

    De recruiter schijnt gemiddeld 6 seconden naar een CV te kijken. Het is dan ook niet meer dan voor de hand liggend dat software dit ook en nog veel beter kan. Zeker als vergelijkingen moeten worden gemaakt in honderd of meer binnen gekomen reacties.