Acht tips voor het maken van Employer Branding video’s

0

Employer branding video’s zijn effectief om sollicitanten te laten kennismaken met de organisatie en toekomstige collega’s. Video’s zorgen ervoor dat sollicitanten (veel) langer op de werkenbijsite blijven. Bovendien blijft ‘de boodschap’ uit een video veel beter hangen dan die uit een tekst. Een plaatje zegt immers meer dan duizend woorden.

Er is geen groot budget of een dure filmploeg nodig om goede employer branding-filmpjes te maken.
Maar waar moet je nu op letten bij het maken van employer branding video’s?

Een acht-stappen formule voor succes:

 1. Bepaal de doelstelling

  Begin met te bepalen wat je wilt bereiken met de video. Wees zo specifiek mogelijk. Wil je medewerkers aantrekken voor een specifieke klus  of wil je een bepaalde groep iets specifieks over het werken bij jouw organisatie vertellen? Traditioneel worden employer branding video’s ingezet voor het aantrekken van nieuw talent, maar ze kunnen net zo effectief zijn voor het behouden van talenten. De doelstelling van een video is het antwoord op de vraag “Wat wil ik dat mensen weten / geloven / voelen / doen na het zien van deze video?”

 2. Bepaal je publiek en je kanalen

  Richt je je tot een intern publiek, extern of beide? Wat zijn de demografische variabelen van deze groep? Wat zijn de push- en pullfactoren voor deze groep? Door het bepalen van je doelgroep krijg je duidelijk met welke boodschap je deze doelgroep moet aanspreken en hoe je de boodschap moet brengen. Bepaal ook vantevoren waar de video getoond zal worden. Is deze bedoeld voor de carrièresite, een social media campagne, voor een vacaturesite, een oriëntatiedag, een carrièrebeurs of voor al deze gelegenheden?

 3. Segmenteer je boodschap

  Mensen veranderen en blijven bij werkgevers om verschillende redenen. Eén boodschap spreekt gewoonweg niet iedereen aan. De boodschap moet gesegmenteerd worden. Om ervoor te zorgen dat mensen zich de boodschap herinneren is het belangrijk dat slechts één of twee thema’s per video aan de orde komen. Stop niet alle boodschappen in een video. Vijf korte video’s zijn beter dan één lange.

 4. Hou de video’s kort en focus

  Hoe lang moet een video zijn? Er is geen ‘perfecte’ lengte. Het gaat om focus, zodat het publiek de hele video met belangstelling kijkt. De video moet lang genoeg zijn zodat mensen je boodschap begrijpen en kort genoeg zodat ze de hele video bekijken. Idealiter is een video korter dan twee minuten, tenzij je een erg boeiend verhaal hebt te vertellen dat echt met aandacht bekeken wordt.

 5. Wees authentiek

  De boodschap of het verhaal dat je vertelt moet authentiek zijn. Roepen dat je de beste werkgever ter wereld bent, terwijl je dat niet bent, zal zich later tegen je keren. Zodra nieuwe medewerkers uitvinden dat je claims niet op waarheid berusten zullen zij weggaan en en passant, via sociale media, aan iedereen laten weten dat jij een slechte werkgever bent. Dat zal leiden tot veel negatieve publiciteit en je werkgeversmerk schaden.

 6. Zet eigen medewerkers in

  Niets is authentieker dan eigen medewerkers. Er zijn hele mooie video’s gemaakt met animatietechnieken, maar het is nog altijd aantrekkelijker om ‘echte’ medewerkers over de organisatie of het team te horen vertellen. Mensen herinneren zich mensen beter dan producten of berichten.
  Mensen prefereren zelfs video’s waarin andere mensen stamelen, vaak euh zeggen of taalkundige fouten maken. Kleine ‘fouten’ versterken juist de authenticiteit van de video’s! Maak daarom ook geen script. Dat is zo gemaakt. Iedereen heeft het direct door als teksten gescript zijn. Dat is niet authentiek. Kies medewerkers uit die met enthousiasme een verhaal kunnen vertellen. Zij zijn niet alleen enthousiast over hun eigen functie, maar ook over hun collega’s en vinden dat iedereen dat mag weten.

 7. Gebruik verhalen om je boodschap over te brengen

  Je werkgeversmerk wordt vooral geladen door verhalen van je eigen medewerkers. Verhalen maken je boodschap authentiek en laten tegelijkertijd aan de buitenwereld zien wat voor mensen bij je werken. Helemaal mooi is het als deze verhalen niet alleen over gebeurtenissen op de werkvloer gaan, maar ze medewerkers ook in de thuissituatie of een andere niet werkgerelateerde setting laten zien. Als een medewerker een verhaal vertelt over hoe de flexibiliteit vanuit het bedrijf haar heeft geholpen tijdens een familiecrisis zal dat beter beklijven dan een regel bij de arbeidsvoorwaarden over de werk-privé balans. Statistieken en arbeidsvoorwaarden geven informatie, met een authentiek verhaal kun je mensen binden aan je bedrijf.

 8. Gebruik visuele technieken

  Als een medewerker een verhaal vertelt via een videoboodschap, maak dan gebruik van montagetechnieken. Wissel bijvoorbeeld in de videoboodschap het beeld van de spreker af met beelden van de werkvloer, het productieproces, een bedrijfsuitje, collega’ s, de favoriete sport van de spreker, etc. De stem van de verhalenverteller blijft gedurende de hele video te horen, maar het beeld wisselt om de paar seconden. Door steeds wisselend de hoofdpersoon te laten zien, en andere beelden die het verhaal ondersteunen, houd je de aandacht van de kijker vast en kun je het verhaal visualiseren.
  Je kunt afsluiten met een call to action (bijvoorbeeld een oproep om te solliciteren of om zelf eens met een medewerker te spreken), maar dit is uiteraard helemaal afhankelijk van je initiële doelstelling. Waar het om gaat is dat je een authentiek en beeldend verhaal vertelt waarmee je de doelgroep aan je weet te binden.

Dit artikel van Paul Peterson, met tips voor het maken van effectieve employer branding video’s, is te vinden op het blog ere.net.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.