Aaltje Vincent: ‘Het cv wordt ouderwets’

0

Het cv wordt ouderwets. Er zijn betere manieren om te achterhalen of een kandidaat de juiste match vormt met een bedrijf.

Dat zegt loopbaanadviseur en sollicitatiegoeroe Aaltje Vincent in de nieuwste P&O Actueel. ‘Ik kan niet wachten tot het cv niet meer nodig is’, voegt ze daaraan toe. Volgens Vincent zijn er betere manieren om te achterhalen of een kandidaat en een bedrijf bij elkaar passen. Eén of twee A4’tjes met een opsomming van iemands banen, opleidingen en andere wetenswaardigheden vindt ze te beperkt. ‘Ik hoor weleens dat sollicitanten hun cv teveel zouden pimpen, maar mijn ervaring is juist dat ze zichzelf tekort doen.’

Essentie ontbreekt

Loopbaancoach en sollicitatiegoeroe Aaltje Vincent

Loopbaancoach Aaltje Vincent

Aaltje Vincent geeft het voorbeeld van een manager die ze laatst doorzaagde over zijn werkervaring. Hij vertelde dat hij een verandering op zijn afdeling met pijn en moeite had doorgevoerd. Hij wilde het er liever niet meer over hebben, zo moeizaam was het gegaan. ‘Het is dus wel gelukt’, constateerde Vincent. ‘Is het niet inherent aan je functie dat dit proces moeizaam verliep?’ Ja, daar had ze gelijk in.

‘Die manager had een lang loopbaantraject achter de rug, maar op zijn cv ontbrak essentiële informatie. Hij was dus nog steeds onbewust bekwaam.’ Nu deze verandering op zijn cv staat als ‘succesvolle implementatie programma xyz > binnen zes maanden netto resultaat + 23%’ is het voor de selecteur snel helder wat hem onderscheidt van andere gegadigden.

HR wil nog steeds cv

Nog een nadeel van het cv: het kijkt terug in plaats van vooruit. Het werkverleden krijgt vaak meer ruimte dan het profiel waarin iemand zichzelf – vaak in clichés – beschrijft. Of iemands uitstraling past bij het bedrijf is niet altijd te zien op de foto – als die er al bij staat. En of iemand aanvoelt waar een organisatie zich mee wil onderscheiden, is niet op te maken uit de tekst – hoe kleurrijk de layout ook kan zijn.
‘Toch willen de gemiddelde HR-adviseur, intercedent en recruiter nog steeds cv’s zien. Waarschijnlijk vooral omdat het makkelijk is: die kunnen ze printen of doorsturen via de mail. Het curriculum vitae blijft de leidraad, zelfs LinkedIn heeft het nog niet verdrongen. ‘Het is jammer dat alleen de top van de recruitment het anders durft aan te pakken met video-sollicitaties, online testen of andere innovatieve methoden’, vindt Aaltje Vincent.

  • Wil je meer horen van sollicitatie-expert Aaltje Vincent? Kijk dan donderdag 10 november naar het HR Journaal. Hier hoor je tegens het laatste nieuws over de wijzigingen rond het ontslagrecht en wordt opmerkelijke jurisprudentie toegelicht. Meld je aan voor het gratis HR Journaal

Lees ook: ‘Nieuwste Heineken en nog vijf opvallende wervingscampagnes’

Lees meer over:

Over Auteur

Jolan Douwes is auteur van XpertHR. Behalve journalist is zij ook loopbaanadviseur. Zo pikt ze de laatste ontwikkelingen op het gebied van werk snel op. Voor XpertHR Actueel schrijft ze onder andere interviews en praktijkverhalen.