5 redenen waarom er niemand op je vacatures reageert

0

Veelvuldig wordt gebruik gemaakt van vacatureteksten om nieuwe medewerkers te werven. Er worden echter nogal wat fouten gemaakt bij het opstellen van vacatureteksten. Recruiter Steve Dempsey zet 5 veel voorkomende fouten op een rij:

  • De functietitel is te intern gericht. De functietitel moet functioneel zijn en de lading dekken. Dempsey geeft een voorbeeld: Je zoekt een verkoper. Echter, omdat de cultuur losjes en speels is, worden verkopers intern klantenambassadeurs genoemd. Voor de organisatie spreekt deze functietitel voor zich. Voor niet-ingewijden is het totaal niet duidelijk. Kies dan voor het gangbare “verkoper” om de juiste kandidaten aan te trekken.
  • De tekst is niet makkelijk scanbaar. Veel sollicitanten scannen in eerste instantie een vacaturetekst. Som belangrijke verantwoordelijkheden op met behulp van bullet points. De leesbaarheid van de tekst zal erdoor verbeteren en het trekt de aandacht van de juiste mensen. Gebruik tevens beschrijvende kopjes voor de verschillende alinea’s, zodat de tekst snel scanbaar is.
  • De standplaats is onduidelijk. Regelmatig wordt verzuimd om aan te geven waar de sollicitant zal komen te werken. De standplaats speelt bij veel sollicitanten een belangrijke rol bij de afweging al dan niet te solliciteren. Als flexibele werktijden mogelijk zijn of er is een mogelijkheid om thuis te werken, vermeld dat dan zeker in de vacaturetekst.
  • De vacaturetekst is niet representatief voor de organisatie. Een vacaturetekst moet aansluiten bij de uitstraling van de organisatie. Het taalgebruik en de stijl moeten aansluiten bij hetgeen binnen de organisatie gebruikelijk is. Bovendien is het wenselijk aan te geven wat de waarden van de organisatie zijn (denk aan Sineks “why“) en hoe het is om voor de organisatie te werken.
  • Geen call to action. Dit lijkt een open deur, maar volgens Dempsey komt het veelvuldig voor dat werkgevers duidelijk vergeten aan te geven hoe gesolliciteerd moet worden. Frusteer gekwalificeerde kandidaten dus niet door de “solliciteer nu”-knop te verstoppen of door een ellelang sollicitatieproces. Als kandidaten een voorbeeld van hun prestaties of bepaalde certificaten moeten toevoegen maak dat dan heel duidelijk en geef precies aan hoe je dergelijk materiaal wilt ontvangen.

Uiteraard moet de tekst ook niet te saai en zonder verbeelding zijn. Veel teksten zijn copy-pastewerk. Daarmee haal je de beste, meest gemotiveerde niet over om te solliciteren. Schrijf dus vlotte (unieke) teksten, die begrijpelijk en scanbaar zijn, die goed weergeven wat van een kandidaat verwacht wordt, waar deze komt te werken en hoe gesolliciteerd moet worden.
Bron:
Ere.net

Lees ook:
Wat levert het afschaffen van vacatures op?

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.