40% bluft tijdens sollicitatie

1

Twijfelde jij in een sollicitatiegesprek wel eens aan de werkervaring van een sollicitant? Grote kans dat de sollicitant inderdaad zat te bluffen. 40 procent van de Nederlanders heeft namelijk wel eens gebluft tijdens een sollicitatie, schrijft Metro naar aanleiding van onderzoek van LinkedIn.

Vooral kennis (19 procent), het laatstverdiende salaris (16 procent) en werkervaring (11 procent) zijn goede onderwerpen om over op te scheppen. Mannen bluffen vaker dan vrouwen en mensen uit het westen dikken hun verhaal het vaakst aan.

Face-to-face, bijvoorbeeld in sollicitatiegesprekken en in de onderhandelingsfase, wordt het meest gebluft. Op papier durven mensen dit minder snel te doen. 20 procent schept op in zijn of haar sollicitatiebrief, 13 procent in het CV. Op LinkedIn wordt niet vaak gelogen. Op de netwerksite is ‘slechts’ 4 procent van de bluffers niet eerlijk over zijn of haar werkervaring.

Verder blijkt uit het onderzoek dat ruim 90 procent van de Nederlanders gaat voor zijn of haar droombaan, ook voldoet hun profiel aan slechts 70 procent van de functie-eisen uit de vacature. Volgens ruim de helft betekent een afwijkend profiel niet direct dat je ongeschikt bent voor een functie.

Bron: Metro

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Dick Klinkhamer op

    Hoe zit het eigenlijk andersom? M.a.w. in hoeverre wordt een sollicitant een juist beeld geschetst van waar hij/zij zou komen te werken?