3 tips voor het proces na een selectiegesprek

0

Het selectiegesprek speelt een belangrijke rol bij het vinden van geschikt personeel. Maar is het handelen na een sollicitatiegesprek niet net zo belangrijk? Recruitmentexpert Gusta Timmermans geeft voor deze belangrijke fase drie tips.

Gusta Timmermans, voorzitter van Recruiters United, schreef met ‘199 vragen voor een moeiteloos sollicitatiegesprek’ een leidraad voor managers en HR. Hiermee hoopt zij het werving- en selectieproces te vergemakkelijken. Eerder gaf Timmermans 6 tips voor het aantrekken van geschikt personeel. Nu geeft zij drie tips voor het handelen na een selectiegesprek.

Gusta Timmermans

1. Bel de kandidaten

Het is altijd persoonlijker om kandidaten te bellen na een selectiegesprek. Wanneer de kandidaat is aangenomen, kunt u meteen aan de stem horen hoe enthousiast diegene is. Dat is ook het moment om op een snelle en makkelijke manier vervolgafspraken te maken. Bedenk wanneer u papierwerk van de kandidaat ontvangen wilt ontvangen, wanneer kan de kandidaat beginnen en bespreek het inwerktraject.

Wanneer een kandidaat niet is aangenomen, laat u dit ook op een zo persoonlijk en professioneel mogelijke manier weten. Wees meteen eerlijk, geef waardevolle feedback en benoem de tops. Kiest u er niet voor om de niet-potentiële kandidaten te bellen? Bedenk dan altijd hoe de mail overkomt.

Het klaarstomen

Dit is de fase tussen het positieve telefoongesprek en de eerste werkdag van de nieuwe medewerker. Regel in deze periode administratieve zaken als het natrekken van referenties, het opstellen van de arbeidsovereenkomst en het toegang geven tot systemen. Hiernaast is het vaak zo dat kandidaten niet meer op één vacature reageren. Houd daarom altijd (telefonisch) contact met de toekomstige medewerker.

De eerste dag

Mensen hebben vaak gezonde spanning op hun eerste werkdag. Zorg er daarom voor dat de nieuwe medewerker een goede indruk heeft en wordt ontzorgd. Denk daarbij aan een inwerkprogramma en de juiste begeleiding, wachtwoorden van systemen en overige kennismakingsgesprekken.

Meer over het selectiegesprek

 

  • Door de turbulente arbeidsmarkt is het niet makkelijk om de juiste mensen te vinden. Recruitmentexpert Gusta Timmermans verrijkt uw kennis over het recruitmentproces in een whitepaper en tijdens het HR Journaal over recruitment. Bekijk het HR Journaal en Download de whitepaper!
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.