Onderwerp: Re-integratie

Vanaf de ziekmelding hebben werkgever en werknemer over en weer allerlei verplichtingen om de werknemer te laten herstellen en te laten re-integreren. Door aan de re-integratieverplichtingen te voldoen, zal zo veel mogelijk worden voorkomen dat een werknemer uiteindelijk aanspraak moet maken op een uitkering. Door niet te voldoen aan de re-integratieverplichtingen, wordt de kans groter dat een werknemer arbeidsongeschikt blijft en uiteindelijk bijvoorbeeld een WIA-uitkering moet aanvragen. Het niet voldoen aan de re-integratieverplichtingen wordt dan ook met name bestraft met maatregelen waardoor de werkgever langer het loon moet doorbetalen of werknemer uiteindelijk minder of geen uitkering ontvangt. Volg deze pagina om op de hoogte te blijven over alle werkgevers- en werknemersverplichtingen bij re-integratie. Ook lees je hier over arbeidsongeschiktheid, herintreden en begeleidings- en verbetertrajecten.

Artikelen over het onderwerp re-integratie

Blog
BlogRol van WhatsApp in arbeidsconflict

Steeds vaker treft mediator Paula situaties die geëscaleerd zijn door communicatie via WhatsApp. HR zou zich hier meer bewust van moeten zijn om misverstanden te voorkomen. En zo escalatie te vermijden.

Re-integratie
WGA: eigen risico of de veilige schoot van het UWV?

Werkgevers die per 1 januari eigenrisicodrager worden voor de WGA kunnen overstappen zonder dat het WGA-verleden meetelt. Dat lijkt gunstig, maar arbeidsrecht advocaat Steven Jellinghaus raadt werkgevers aan zich eerst te bezinnen op de langetermijngevolgen. ‘Werkgevers kunnen zich nu nog bedenken.’

Re-integratie
3 maatregelen voor de WGA

Per 1 januari 2017 moeten werkgevers kiezen voor publieke verzekering of eigenrisicodragen voor hun totale WGA-lasten voor vast en tijdelijk personeel. Dit heeft een aantal gevolgen voor werkgevers. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid licht ze toe in een brief aan de Tweede Kamer. Wij selecteerden de belangrijkste punten.

Algemeen
Dubbele waarschuwing volstaat voor ontslag

Een monteur vindt dat hij onterecht is ontslagen; zijn werkgever had eerst een verbetertraject moeten inzetten. De rechter is het daar niet mee eens. De man is tweemaal officieel gewaarschuwd en had bij zijn vaste contract aanvullende voorwaarden ondertekend waarin duidelijk stond welk gedrag ongewenst was en wat de sancties op het niet naleven van de voorwaarden waren.

Re-integratie
Nieuwe valkuil WWZ

Werknemers die na twee jaar ziekte arbeidsongeschikt raken, blijken vanaf 1 juli ook nog recht te hebben op een transitievergoeding. Deze vergoeding komt bovenop de sociale uitkering die deze werknemers al ontvangen. Dit meldt het Financieele Dagblad.

Re-integratie
Uitgebreide re-integratie blijkt niet genoeg

Een spoorwegbedrijf krijgt geen toestemming voor het ontslag van een arbeidsongeschikte medewerker. De rechter vindt dat een groot bedrijf extra veel moet doen voor de re-integratie van een arbeidsongeschikte medewerker. De helpende hand bieden bij solliciteren is niet genoeg.