PraktijkvraagIs het aanbieden van een griepprik een goed idee?

0

Afgelopen jaar heeft de griepepidemie erg lang geduurd. Veel werkgevers hebben daar veel last van gehad. Is de griepprik een goede oplossing om toekomstige problemen te voorkomen?

Onderbezetting door de griep

Jaarlijks krijgt ongeveer een half miljoen mensen de griep. Afgelopen jaar waren dat er zelfs 900.000. Griep is de meest voorkomende verzuimreden. Een uitbraak van het virus kan een grote wissel trekken op de bezetting binnen een bedrijf. In een heftig griepjaar zijn halve afdelingen afwezig door ziekte, kunnen vergaderingen niet doorgaan en moeten klanten veel te lang wachten. Vaak krijgen mensen die éénmaal de griep hebben gehad, dat nog één of zelfs twee keer in één winter.

Aansteken

Bovendien wordt een grote wissel getrokken op de collega’s die (nog) geen griep hebben. Dat is voor de weerstand vaak weer een probleem, waardoor ook de collega’s meer vatbaar worden voor het griepvirus. Aangezien de meeste griepvirussen tot 5 dagen na de eerste symptomen besmettelijk zijn, steken collega’s elkaar aan, waardoor de problemen nog groter worden.

Griepprik

Er wordt gezegd dat de griep werkgevers ongeveer een miljard euro per jaar kost. Reden waarom steeds meer werkgevers overwegen om hun werknemers een griepprik aan te bieden. In de zorg doen werkgevers dat al jaren. Reden daarvan is voornamelijk bescherming van de kwetsbare mensen met wie zij werken. Kwetsbare mensen kunnen namelijk overlijden als gevolg van de griep.

Griepprik aanbieden

Het aanbieden van een griepprik aan werknemers houdt in dat de werkgever de kosten ervan voor zijn rekening neemt. Soms regelen werkgevers dat een vaccinatiearts op het werk langskomt om werknemers te vaccineren. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft een infographic die werknemers informeert over de griepprik.

Fiscaal vriendelijk vergoeden

De kosten van de prik mag de werkgever onbelast aan zijn werknemers vergoeden als de vaccinatie onderdeel is van zijn arbobeleid en als de werknemers de prik gedurende werktijd kunnen gaan halen.

Voordelen van de griepprik

De griepprik geeft 40% minder kans om griep te krijgen. Bovendien zijn de griepklachten van mensen die de prik hebben gekregen en toch griep krijgen, minder ernstig.

De griepprik verplichten

Het is voor werkgevers niet mogelijk om hun werknemers te verplichten zich te laten vaccineren tegen de griep. Een ieder heeft namelijk recht op integriteit (onaantastbaarheid) van het eigen lichaam. Ofwel zelfbeschikkingsrecht. Een ander mag daar geen inbreuk op maken. Dat betekent, kort gezegd, dat een werknemer een vaccinatie mag weigeren. Anderzijds kunnen werknemers ook niet van hun werkgevers verlangen dat zij hen een griepprik aanbieden of de kosten ervan vergoeden.

Verplichten in sommige gevallen?

Staatssecretaris Blokhuis van volksgezondheid liet vorige week weten dat hij laat onderzoeken of verplegend personeel verplicht kan worden om jaarlijks een griepprik te halen. Zijn aankondiging heeft een storm van kritiek veroorzaakt van mensen die vinden dat zij zelf mogen beslissen of zij iets in zich laten spuiten of niet. Het blad voor verpleegkundigen, Nursing, liet weten dat 91% van de 4000 mensen die op hun poll hebben gereageerd verplichte vaccinatie niet ziet zitten.

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Edith van Schie is auteur bij XpertHR. Daarnaast is zij adviseur op het gebied van arbeidsrecht en HR. Edith is jarenlang actief geweest als arbeidsrechtadvocaat, maar heeft de zaken ook een paar jaar van een ‘andere kant’ kunnen bekijken toen zij bij de rechtbank werkzaam was. Zij publiceert over arbeidsrecht en HR.