Onderwerp: Praktijkvraag

Administratie en belasting
Praktijkvraag5 vragen over fooien

Fooien zijn een bijzondere wijze van beloning. Het is niet het loon van de werkgever dat de werknemers ontvangen, maar van de klant. Aan het feit dat fooi geen loon is, zijn diverse fiscale en arbeidsrechtelijke consequenties verbonden. Hoe zit het precies met fooien?

Ontslag
Praktijkvraag3 vragen over afspiegelen

Bij bedrijfseconomisch ontslag wordt de ontslagvolgorde doorgaans bepaald door het afspiegelingsbeginsel toe te passen. Dit houdt in dat de leeftijdsopbouw binnen een functie voor en na de ontslagen zo veel mogelijk gelijk blijft. Hoe werkt afspiegelen?

Algemeen
PraktijkvraagAfspiegelingsbeginsel: kan dat nou niet anders?

Als een werkgever wil of moet reorganiseren, dan is hij aan regels gebonden. Hij mag niet zelf kiezen welke werknemers hij behoudt en welke hij ontslaat. Het afspiegelingsbeginsel moet worden toegepast. Daarmee staat vast wie moet worden ontslagen en wie niet. Kan dat nou niet anders?

Arbeidsovereenkomst
PraktijkvraagKunt u overwerken verplichten?

Soms is een werkgever genoodzaakt om aan zijn medewerkers te vragen om over te werken. Een deadline moet bijvoorbeeld worden gehaald of door ziekte van collega’s moet achterstallig werk worden afgemaakt. Kan een werkgever een werknemer in dat geval verplichten om over te werken?