Hoe denkt HR over relaties op de werkvloer?

0

Een relatie op de werkvloer kan gewoon. Over deze stelling zijn de meningen van HR verdeeld, zo blijkt uit een poll op XpertHR Actueel. De helft van de stemmers is het eens met de stelling, de andere helft oneens.

  • Speciaal voor Valentijnsdag plaatsen we de hele week artikelen en interviews over Liefdevol omgaan met medewerkers. Lees alle artikelen hier >>>

Regelmatig verschijnen er in de media cijfers over het aantal relaties op de werkvloer. 20 procent van de relaties start op kantoor, zo concludeerde Viking onlangs. De kantoorleverancier concludeerde ook dat de helft van de Nederlanders weleens date met een collega. Soortgelijk onderzoek uit 2015 van vacaturesite Jobbird stelt dat 30 procent van de werknemers weleens flirt met een collega en dat 15 procent een relatie heeft of had.

148.000 stellen op de werkvloer

Of dit soort onderzoeken representatief zijn voor werkend Nederland is natuurlijk de vraag. Daarbij blijft het lastig om relaties op de werkvloer in cijfers te vatten, al is het alleen maar omdat niet iedereen daar open over is. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deed in 2014 een poging. Zij onderzochten hoeveel werknemers een partner hebben die in hetzelfde bedrijf werkt. Hierbij keken ze naar huwelijken, partnerschapsregistraties en samenwonende stellen. In totaal waren er 148.000 stellen op de werkvloer, op dat moment was dat 4 procent van de werknemers in Nederland.

Privédomein

Bovenstaande cijfers waren voor XpertHR Actueel aanleiding om in een poll te stellen: een relatie op de werkvloer kan gewoon. 55 procent van de stemmers is het hiermee eens. 45 procent van de stemmers vindt een relatie niet kunnen. In totaal stemden 90 bezoekers van XpertHR Actueel op de poll.

Als HR mag je je in principe niet bemoeien met relaties van werknemers, stelt arbeidsrechtjurist Edith van Schie. Het liefdesleven en de relaties van werknemers behoren tot hun privédomein. Dat privédomein wordt beschermd door de grondwet. In de praktijk zijn er wel situaties waarbij HR mag ingrijpen, bijvoorbeeld als er problemen in de werkverhouding ontstaan. In zo’n geval moet hij wel kiezen voor de minst ingrijpende maatregel, dus bijvoorbeeld overplaatsing als dat kan, in plaats van ontslag.

  • Whitepaper – Relaties op de werkvloer 

    Liefde op de werkvloer kan heel mooi zijn, maar het kan ook voor lastige situaties, en soms zelfs voor grote problemen zorgen. Wat mag, kan en moet een werkgever daarmee? Speciaal voor Valentijnsdag heeft Mr. Edith van Schie een whitepaper geschreven voor het thema relaties op de werkvloer.

    Download de whitepaper

     

     

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.