Helft van de Nederlanders date met collega

0

50% van de Nederlandse werkenden heeft weleens een date met een collega: van romantische dates na het werk tot zoenen in de koffiehoek en meer. Een grote groep denkt dat dit stress verlaagt en productiviteit verhoogt. 

Werkvloer als huwelijksmarkt

Liefde bloeit regelmatig op binnen organisaties. Zo is 1 op de 5 relaties begonnen op kantoor en date 1 op de 2 werkenden met een collega. Dat blijkt uit onderzoek van Viking, leverancier voor kantoorbenodigdheden. Muel Kaptein, Professor of Business Ethics and Integrity Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, kijkt daar niet van op en ziet het werk als een huwelijksmarkt. ‘We werken intensief samen, delen een passie voor hetzelfde werk en leren elkaar beter kennen,’ aldus Kaptein.

Volgens het onderzoek heeft driekwart van de Nederlandse mannen en de helft van de vrouwen een seksuele fantasie over een collega. Als er eenmaal intiem contact is geweest, vinden vrouwen het twee keer zo lastig dan mannen om collegiaal om te doen op de werkvloer.

Aantrekkelijke managers

Kaptein geeft aan dat macht erotiseert. Posities in organisaties komen met macht en een bepaalde hoeveelheid macht heeft een aantrekkingskracht. Zo is 1 op de 10 relaties op de werkvloer tussen managers en overige werknemers. De bovenlaag in een bedrijf staan meer open voor een relatie met een collega dan werkenden in de lagen eronder. Millenials daarentegen geven aan dat zij vaker een relatie hebben gehad met hun directe leidinggevende dan met hun directe collega. Ondanks het feit dat deze relaties wettelijk zijn toegestaan, komen promoties, evaluaties en bonussen vaak niet meer eerlijk over.

Gedragscode
Om objectiviteit te behouden, hanteren veel werkgevers een gedragscode. Kaptein: ‘Codes zijn belangrijk binnen organisaties, want liefde kan je niet tegenhouden. Maar op het moment dat een relatie serieus wordt, moet je het wel bespreekbaar maken met een leidinggevende om te kijken wat voor een invloed de liefdesrelatie kan hebben op de werking van het bedrijf. Want de kans is altijd aanwezig dat de liefdesrelatie de werkrelatie ondermijnt.’

Obstakels

70% van de mensen die een relatie had met een collega, vond dit lastig en zijn niet meer samen. De grootste obstakels waren het geheimhouden van de relatie (44%), het omgaan met roddelende collega’s (29%) en het weerstaan van de fysieke aantrekkingskracht (28%). Voor millennials is het weerstaan van de lusten erg moeilijk (35%), maar lossen dit stiekem op de werkvloer op.

Toch zijn de meesten niet positief over daten en relaties op de werkvloer. 60% van de Nederlanders vindt dat een romance tussen collega’s afleidt en dat het hun carrière negatief beïnvloedt. 37% van alle ondervraagden zou daarom nooit een relatie beginnen met een collega. Millennials zien relaties op de werkvloer als iets positief. Zo vindt de helft dat het de productiviteit kan verhogen en de stress op werk kan verlagen.

[polldaddy poll=”10123697″]
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.