Zorg en Welzijn neemt meer risico voor hoger pensioen

4

Pensioenfonds Zorg en Welzijn gaat meer risico’s nemen met beleggen. Daardoor kunnen de pensioenen meegroeien met lonen en prijzen. Dat heeft directeur Peter Borgdorff dinsdag bekendgemaakt.

Zorg en Welzijn is hiermee het eerste pensioenfonds dat plannen presenteert op basis van de nieuwe, strengere pensioenregels die het kabinet heeft voorgesteld. De nieuwe regeling gaat naar verwachting in 2015 van start.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn, met ruim twee miljoen werknemers en een belegd vermogen van 125 miljard euro, vindt de oude regeling “achterhaald” en zegt te kiezen voor het behoud van koopkracht, schokbestendigheid in economisch zware tijden en een eerlijker verdeling van risico’ s over alle generaties.

Achterban
De voorkeur van het pensioenfondsbestuur wordt op dit moment voorgelegd aan de achterban. Op 20 december volgt een besluit. Deelnemers zijn gedwongen over te stappen naar het nieuwe systeem. Volgens Borgdorff heeft een meerderheid van de deelnemers aangegeven dat dit “de goede route is”. Tegenstanders zeggen dat ze de opbrengst te afhankelijk vinden van wat er op de beurs gebeurt.

“We hebben geluisterd naar de wensen en behoeften van onze deelnemers en goed nagedacht hoe we daar het beste aan zouden kunnen voldoen. Daarom kiezen wij voor een regeling waarin de risico’ s duidelijk zijn en goed uitgelegd worden aan de deelnemers,” aldus Borgdorff.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Iemand die straks (na 42 jaar werken) afhankelijk op

  Pensioenfonds Zorg en Welzijn gaat meer risico’s nemen met beleggen. Daardoor komt MIJN pensioen nog verder in gevaar!!! Moeten zij de deelnemers eerst niet eens raadplegen? Er zit WEL geld van mij bij!!!!!.

 2. Meer risico betekent enerzijds een hoger rendement. Maar anderzijds betekent het ook een grotere kans dat het fout gaat waarna de deelnemers op de blaren kunnen gaan zitten. Dit beleid dient daarom met de grootste terughoudendheid worden toegepast, en alleen indien de basisverplichtingen van het fonds afgedekt zijn.

 3. Martijn Visser op

  We weten allemaal hoe het met de beleggingshypotheken is afgelopen… Dus een ‘beleggingspensioen’ is een heel goed idee… maar niet voor de klant.

 4. Leden raadplegen mee eens.
  Wordt tijd! Onze inspraak moet het zwaarst wegen, wij leggen het geld in.
  Ons geld niet beleggen in risicovolle projecten. Ik wil mij het liefst terugtrekken uit dit pensioenfonds maar dat mag nu nog niet. Is spaar zelf wel…kijk naar Denemarken, misschien is het rendement niet zo hoog, maar wel constant en zeker, en daar wil ik voor kiezen.