Werknemers hebben sturing nodig bij pensioenopbouw

0

Werkenden die pensioen opbouwen bij hun werkgever hebben moeite met keuzes maken op het gebied van pensioenen. Dat blijkt uit onderzoek van premiepensioeninstelling LifeSight.

Verandering pensioenstelsel

Het huidige pensioenstelsel past volgens pensioenexperts als Sjaak Zonneveld en onderzoekers van LifeSight niet meer bij de huidige, flexibele arbeidsmarkt. Daarom gaan we nu richting de herziening van het pensioenstelsel waarbij werknemers naar verwachting een individueel pensioenvermogen gaan opbouwen. Dit zorgt er wel voor dat er meer keuzemogelijkheden zijn dan de huidige pensioenregelingen. Uit onderzoek van LifeSight blijkt dat dit voor keuzestress en risicomijdend gedrag zorgt.

Gebrek aan kennis

De premiepensioeninstelling concludeert dat een op de drie ondervraagden zijn kennisniveau te laag vindt. Daarbij willen werknemers liever geen geld apart zetten voor pensioenen en zijn zij bang om verkeerde keuzes te maken. 38 procent van alle respondenten beweert weinig of geen kennis te hebben van hoe ze het beste geld apart kunnen zetten voor hun pensioen. Een goede pensioenregeling is een belangrijke arbeidsvoorwaarde volgens Sjaak Zonneveld. Het is vooral belangrijk dat mensen begrijpen hoe hun pensioenregeling in elkaar zit. Pensioenregelingen lopen namelijk sterk uiteen, terwijl de meeste werkenden denken dat het standaard goed geregeld is.

HR Journaal over pensioen

Tijdens het HR Journaal gaf Zonneveld tips aan HR. Deelname aan het HR Journaal is gratis. Wel moet u zich aanmelden en registreren zodat u een link ontvangt om het webinar te bekijken.

Meld u aan
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.