Werknemer wil extra betalen voor pensioen

0

Werknemers zijn bereid fors hogere premies te betalen voor een gegarandeerde pensioenuitkering.

Zij lijken meer waarde te hechten aan een gegarandeerd pensioen dan aan bijvoorbeeld handhaving van de pensioenleeftijd op 65 jaar. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) in een donderdag gepubliceerd onderzoek bekendgemaakt.

,,Hoewel uit eerdere enquêtes bleek dat werknemers pensioenzekerheid belangrijk vinden, is veel minder bekend of en hoeveel werknemers voor deze zekerheid willen betalen”, aldus DNB.

Bijna twee op de drie werknemers geeft volgens de toezichthouder aan bereid te zijn om 50 euro extra pensioenpremie te betalen van iedere 1000 euro aan loon. Dat betekent een toename van de gemiddelde pensioenpremie van 15 procent van de bruto loonsom naar ongeveer 20 procent.

Ook hebben werknemers meer over voor een pensioen ter hoogte van 70 procent van het laatstverdiende inkomen. Volgens het onderzoek, uitgevoerd onder circa 2000 huishoudens, is 55 procent van de werknemers bereid om 50 euro extra pensioenpremie te betalen van iedere 1000 euro aan loon om een dergelijk pensioeninkomen mogelijk te maken.

De betalingsbereidheid voor de handhaving van de pensioenleeftijd op 65 jaar is lager. ,,Werknemers lijken meer te zien in het aanpassen van de premies en wellicht de pensioenleeftijd dan in het onzeker maken van pensioenaanspraken”, stelt DNB.

Lees ook:
> ‘Werknemer bereid tot loonoffer voor baan’
> AFM wil financiële bijsluiter pensioenen
> Mogelijk onverwachte kosten bij pensioenen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.