Werkgevers nog steeds achter pensioenakkoord

0

Een grote meerderheid van de werkgevers is onverminderd positief over de kern van de afspraken in het nieuwe pensioenakkoord.

Het stabiel maken van de pensioenpremie, het mee-ademen van de pensioenleeftijd met de levensverwachting en het aanpassen van de pensioenuitkomst aan de ontwikkelingen op de financiële markten, wordt door de werkgevers als positief ervaren, blijkt uit een peiling van adviesbureau PwC onder 80 grote Nederlandse bedrijven.

Opmerkelijk noemt PwC het dat de ondervraagde werkgevers niet van plan zijn alle elementen ook door te voeren in hun eigen pensioenregeling. Zo wil slechts 40 procent de maximering van de premie doorvoeren. Eenzelfde percentage wil de pensioenuitkering rechtstreeks afhankelijk maken van het behaalde rendement. ,,Het verschil tussen wat werkgevers theoretisch juist vinden en wat ze daadwerkelijk implementeren, is verrassend”, aldus Wim Koeleman van PwC.

De oorzaak is tweeledig, zegt hij. ,,Enerzijds merken we dat de verzorgingsgedachte nog sterk leeft bij werkgevers. Ze willen onder andere de toezegging handhaven om bij te storten ten tijde van economisch zwaar weer. Anderzijds hebben werkgevers in veel gevallen het doorvoeren van de maatregelen niet in eigen hand, maar ligt de besluitvorming bijvoorbeeld bij het bedrijfstakpensioenfonds.”

Meer over pensioen »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.