‘Werkgevers en vakbonden hebben conceptakkoord bereikt over pensioenen’

6

Werkgevers en vakbonden hebben een conceptakkoord bereikt over de pensioenen, zo meldt de NOS.

Volgens het conceptakkoord stijgt de AOW-uitkering tot 2028 gegarandeerd elk jaar.Los van de inflatie gaat de uitkering met 0,6 procent per jaar omhoog. De pensioenleeftijd gaat in 2020 van 65 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar, aldus de website van de NOS.  

‘Eind deze week akkoord verwacht’
Persbureau ANP meldt dat ingewijden verwachten dat eind deze week de vakbonden, werkgevers en het kabinet hierover hun langverwachte akkoord kunnen sluiten.

Extra stijging AOW
De AOW-uitkering zal extra stijgen door koppeling aan de loonontwikkeling. In het conceptakkoord wordt een jaarlijkse stijging van 0,6 procent tot 2028 genoemd. Maar als mensen toch op hun 65e stoppen met werken, krijgen ze een korting van 6,5 procent.

In goede aarde
Vooral de 0,6 procent stijging tot 2028 van de AOW-uitkeringen zal volgens NOS-verslaggever Dominique van der Heyde in goede aarde vallen bij FNV Bondgenoten.De hogere AOW-uitkering is belangrijk voor de vakbeweging om meer onzekerheden bij het sparen voor aanvullend pensioen te accepteren. De maatregelen moeten gevolgen van de vergrijzing en schommelingen op financiële markten beter opvangen.

Hoogte pensioenen niet gegarandeerd
De hoogte van de pensioenen wordt niet gegarandeerd en kunnen dus tegenvallen, dit als gevolg van tegenvallende beleggingen van pensioenfondsen. Volgens de NOS, is voor zware beroepen niks geregeld. Dat wordt overgelaten aan de cao-onderhandelingen. Mensen kunnen wel eerder stoppen met werken, maar krijgen dan minder pensioen.

‘Kan ook nog wel langer duren’
De vakcentrale FNV liet aan het ANP weten dat er nog allerlei gesprekken plaatsvinden en dat er nog wat punten op tafel liggen. Er ligt nog geen definitief akkoord, maar de onderhandelingen zitten wel in de slotfase. Of ze deze week worden afgerond, kon de FNV niet zeggen. Het kan ook nog wel langer duren.

Zie ook:
Het televisie-item over het conceptakkoord van het NOS-journaal

 
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

6 reacties

 1. Wie kan mij helpen?
  Zijn er mensen met de mening dat er veel eerder (bijvoorbeeld per 1 janauri 2012) mag/moet worden doorgewerkt tot 67 jaar?

 2. Nee ik ben het er niet mee eens. Het moet gewoon blijven zoals het is. Wie langer door wil werken, moet ook de kans hiervoor krijgen. Maar het moet niet verplicht worden. Als ik en met mij alle leeftijdsgenoten 65 jaar ben heb ik er 50 jaar op zitten, en heb mijn bijdrage aan de gemeenschap meer dan genoeg gedaan. Hou op met allerlei smoezen van personeels te kort, met daarbij de kennis of vergrijzing. Kijk in de krant hoe oud mijn leeftijdsgenoten zijn bij overlijden. Daarbij komt ook nog dat de werkgevers er alles aan doen hun “oudjes’
  er uit te knikkeren, laat staan dat zij ze aannemen. Dus voor ons staat alleen de bijstand of op een houtje bijten te wachten na zoveel werkjaren.
  Leuk he? en maar zeuren en klagen. Dus:
  HOU ALSTUBLIEFT OP. IK BEN DAT
  GEZEUR ZAT. Ik, en met mij heel veel anderen, WILLEN NIET langer doorwerken, of op een houtje moeten bijten.
  GENOEG IS GENOEG.

 3. Sonia Quasters op

  Wat betekent het in principe. Dus de mensen zijn nu al verplicht om door te blijven werken tot hun 67ste. Dus als je nu stopt betekent dat dat je 3.4% minder krijgt. Lekker is dat 50 jaren gewerkt en dan mag je voor straf minder aow stoppen. Foute beleggingen is niet ons schuld, maar wij moeten wel op andermans blaren gaan zitten. En trouwens het zou netjes zijn dat er qua zware beroepen wel iets geregeld wordt dat duidelijk naar voren komt hoe ze het gaan aanpakken. Niet dat schrijven in een grijs tintje dat links en rechts gebogen kan worden en als het puntje bij paaltje komt dat Piet met de pet de dupe ervan wordt. Als je een zwaar beroep hebt dat veel van je lichaam eist dan is het niet reeel dat je moet doorgaan tot je erbij neervalt. Dus een goed pensioen is voor deze mensen heel belangrijk. En als je als bond voor deze mensen spreekt moet je ervoor zorgen dat deze mensen ook een belegde boterham kunnen eten en niet alleen brood en water.

 4. Lia van den Boer op

  Laat iedere Nederlander voor het recht op AOW een verplicht aantal jaren werken. Dan maakt het niet uit wanneer je begint of wanneer je stopt. Laten we afspreken dat iedereen 45 jaar werkt en dat je wanneer je eerder stopt een kortingspercentage krijgt toegepast. Als ik met 65 jaar kan stoppen heb ik 48 jaar gewerkt,2 kinderen opgevoed en gestudeerd naast mijn werk. Dat zou voldoende moeten zijn.Als iedereen dezelfde bijdrage levert moet het voldoende zijn.

 5. De pensioengerechtigde leeftijd gaat omhoog. Wat wij niet zien is dat bonden, werkgevers en kabinet zorgen dat er meer werkgelegenheid (meer banen) komt. Wordt het AOW probleem dan niet verschoven naar andere potjes als de WW pot, WIA pot, de bijstand, etc.? Er staan steeds meer ouderen vanaf hun 50ste al aan de zijlijn. Kabinet, bonden en werkgevers, doe daar wat aan en neem jullie verantwoordelijkheid!

 6. Stop met al die potjes! Geef iedereen vanaf 18 jaar een basispremie van de helft van het bijstandsniveau. En laat iedereen gewoon werken voor het resterende wat hij/zij denkt nodig te hebben. Je voorkomt daarmee dat mensen in hokjes worden gestopt. Ze kunnen vrij kiezen wanneer ze stoppen met werken, hoeveel ze werken, wanneer ze werken, etc. Alleen de mensen die echt niet meer kunnen werken door lichamelijk of geestelijk gebrek kunnen extra geholpen worden. Denk daarnaast eens na over de ( financiele) verantwoordelijkheden die in de loop der jaren bij de werkgevers zijn gedropt. Waarom zijn deze bijzonder alert bij het aannemen van mensen “met een vlekje” of ouderen? Juist, ja, het risico ligt grotendeels bij hun. Schaf subsidies, toeslagen, uitzonderingen, e.d. af en je zult zien dat medewerkers en werkgevers zelf weer hun verantwoordelijkheden zullen nemen!