‘Werkenden betalen meer voor minder pensioen’

0

Zeker een half miljoen Nederlanders betaalt dit jaar een gelijke of hogere pensioenpremie ten opzichte van 2013, terwijl hun pensioenopbouw is verlaagd.

Dat schrijft het Financieele Dagblad woensdag op basis van een onderzoek dat de zakenkrant deed onder de grootste 50 pensioenfondsen. Deze fondsen zijn goed voor 90 procent van het totale pensioenvermogen.

Pensioen versoberd
De pensioenopbouw is door het kabinet versoberd. Met ingang van deze maand is het maximale opbouwpercentage verlaagd van 2,25 procent naar 2,15 procent van het brutoloon. Dat betekent dat een werknemer per jaar minder pensioen opbouwt.

Van de ruim 20 pensioenfondsen die de opbouw daardoor moesten verlagen, heeft de helft de premies ook naar beneden bijgesteld. De andere helft hield de premies gelijk of verhoogden ze, stelde krant vast.

Geld overhouden
De verwachting van het kabinet was juist dat door de lagere pensioenopbouw de pensioenpremies fors zou worden verlaagd. Door die beoogde lagere premies zouden burgers volgens het Kabinet meer geld overhouden, dat ze kunnen besteden aan bijvoorbeeld consumptie.

 

ANP/Redactie Salarisnet

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.