Werkdruk zorg te hoog om pensioen te halen

0

Werknemers in de zorg vinden hun werk mentaal en fysiek zwaar. Zes op de tien betwijfelen hierdoor of het werk vol te houden is tot de pensioenleeftijd. Volgens ruim een kwart is doorwerken nagenoeg onmogelijk.

Dat blijkt uit de Zorgbarometer van vakbond Abvakabo FNV, een kwartaalonderzoek onder zo’ n 1.500 werknemers in ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg.

Mentaal

De ondervraagden vinden hun werk vooral mentaal zwaar (37 procent), met name in de ggz en vvt. De oorzaak hiervan is meestal de hoge werkdruk. Andere oorzaken zijn het emotionele contact met cliënten of patiënten, en onzekerheid over het behoud van de baan.

Fysiek

Verder bleek dat 27 procent het werk lichamelijk zwaar tot heel zwaar vindt. Dat komt onder meer door tillen en werken op onregelmatige tijden. Van de 250 respondenten die nachtdienst draaien, ervaart bijna de helft fysieke of mentale klachten.

Man/vrouw

Mannen en vrouwen ervaren de werkdruk anders. Voor mannen is werken in de zorg vooral mentaal zwaar, terwijl vrouwen meer moeite hebben met fysiek werk. Abvakabo FNV pleit daarom voor gecombineerde teams, zodat mannen en vrouwen elkaar kunnen ondersteunen.
Werkgevers zouden ook meer moeten doen om nachtdiensten minder zwaar te maken. Werknemers zouden op hun beurt meer gebruik moeten maken van het zogenaamde levensfasebudget (PLB), vindt Abvakabo FNV. Hiermee kunnen zij extra vrije dagen krijgen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.