Voorlopig geen besluit AOW en pensioenen

3

De Tweede Kamer zet plannen om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar in de ijskast.

Ook zal de Kamer niet meer met demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) spreken over aanpassing van aanvullende pensioenen. Dat zit ook in de pijplijn, omdat sparen voor de oudedag duurder is geworden door de vergrijzing en schokken op de financiële markten.

Oude coalitiepartners CDA en PvdA zeiden dinsdag tijdens een procedurevergadering dat ze eigenlijk best door willen met het plan voor een hogere AOW-leeftijd. Maar ze legden zich neer bij een grote minderheid van de Kamer die de AOW-plannen controversieel verklaarde en over de landelijke verkiezingen heen wil tillen.

CDA en PvdA botsten over de aanvullende pensioenen. Volgens PvdA-Kamerlid Patricia Linhard zijn werkgevers en vakbonden, die cao-afspraken maken en in de besturen van pensioenfondsen zitten, eerst aan zet. Vooral omdat de sociale partners proberen voor de vorming van een nieuw kabinet tot een akkoord te komen over de oudedagsvoorziening.

CDA

Maar CDA’er Pieter Omtzigt zei dat overleg tussen werkgevers en vakbonden niet hoeft te betekenen dat de Kamer stil moet zitten. Zo kan volgens hem best met Donner nagedacht worden over regels op het gebied van beleggingen door pensioenfondsen.

PvdA, SP, PVV en GroenLinks meenden echter dat de Kamer wel degelijk doorgaat met nadenken, omdat een hoorzitting met deskundigen en sociale partners over de pensioenen wordt gehouden. ‘We willen er alleen niet met demissionair minister Donner over praten’, aldus Tony van Dijck van de PVV.

VVD

VVD-Kamerlid Stef Blok wil net als het CDA verder praten over de aanvullende pensioenen. De VVD is ook voor een hogere AOW-leeftijd. Toch noemde Blok de plannen daartoe controversieel. De VVD heeft de AOW-plannen van het gevallen kabinet Balkenende IV van begin af aan betiteld als ,,te ingewikkeld en te laat”. Vooral omdat pas in 2020 de eerste stap tot hogere AOW-leeftijd zou worden gezet, kan het onderwerp volgens hem wel wachten tot na de verkiezingen.

De SP en PVV zijn altijd tegen verhoging van de AOW-leeftijd geweest. ‘We hebben altijd gezegd: dit moeten we voorleggen aan de kiezer’, aldus SP’er Paul Ulenbelt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Wat een zwaktebod. Leg het maar weer neer op het bord van de volgende generatie. Dit onderwerp is te belangrijk om in de ijskast te worden gezet. De Kamer kan en moet samen met het gevallen kabinet haar werk doen: wetten voorbereiden om het land nu en in de toekomst leefbaar te maken/houden.

 2. Beste Dame / Heren

  als je echt de potentie van werkend Nederland wenst te benutten, moet je deze inzetten op de meest effectieve leeftijd, dus meer uren per dag/week ipv langer doormodderen, je moet eens uitrekenen wat dit voor verschil geeft indien je uitgaat van 40 urige werkweek vanaf je 20e tot 65e ipv 32 urige werkweek tot je 67e
  en dan heb je een beter gevoel dat dit ook haalbaar is !

 3. na werken 40 jaar moet het genoeg zijn,
  daarna moet men noch genieten van hun leven dat de gene maar werken die
  dat niet willen de beroeps w.w ers