Spaarloon valt in 2012 vrij

11

Werknemers die meedoen aan de spaarloonregeling, kunnen hun opgebouwde tegoed vanaf 1 januari 2012 in z’n geheel opnemen.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën bevestigde donderdag berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Het was al bekend dat de spaarloonregeling wordt afgeschaft. Maar het was nog niet duidelijk wanneer en hoe deelnemers hun opgebouwde tegoeden zouden kunnen opnemen.

Als werknemers hun spaarloon in één keer opnemen, heeft dat geen nadelige fiscale gevolgen. Maar het staat deelnemers ook vrij om het geld gewoon te laten staan.

Via de spaarloonregeling kon jaarlijks maximaal 613 euro belastingvrij worden gespaard, waarbij geld naar een geblokkeerde bankrekening ging. De gespaarde bedragen moesten daar 4 jaar blijven staan.

Het kabinet schrapt de spaarloonregeling om geld vrij te maken voor het verlagen van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent. Dat is bedoeld als impuls voor de vastgelopen woningmarkt.

Meer informatie:
> Ministerie van Financiën »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

11 reacties

 1. geen nadelige fiscale gevolgen?
  Volgens mij viel het spaarloon toch onder
  de vrijstelling in Box 3 voor Vermogens-
  rendementsheffing. Bij totale opname wordt het meerdere boven de vrijstelling
  belast met 1,2% belasting over het tegoed.

 2. Kees Schrauwen op

  EN; wat gaat er geeuren met de inleg die werkgevers volgenbs de CAO moeten doen, bv grafimediaCAO waar werknemers jaren geleden loon ingeleverd hebben voor de 1.05 % van het jaarloon die de werkgevers inleggen?
  Krijgen werknemers dat nu terug?

 3. Mooie maatregel hoor; er zijn maar een paar mensen die profiteren van het verlagen van de overdrachtsbelasting (waarvan de verwachte impuls nog steeds geen resultaat laat zien) en dit moet uiteindelijk betaald worden door een hele grote groep anderen. Ooit begonnen met spaarloon ter aanvulling op mijn pensioen, dus helemaal geen sprake van opname op 1 januari.

 4. Zoals bekend is de impuls om onroerend goed aan te schaffen al lang en breed verdwenen / verdampt, blijkt uit de laatste open huizen dag. Mede dankzij alle alleen maar strengere regels om een hypothecaire lening te verkrijgen. Dus sowieso loopt de overheid geen inkomsten mis, temeer werkgevens het fiscale voordeel dat spaarloners genieten weer de maand daarop als een boete, omdat zij dit hun werknemers deze mogelijkheid aanbieden grotendeels in de vorm van een belasting over dat spaarloonbedrag, terug moeten betalen aan de fiscus. WAAR ZIJN WE IN DIT LAND TOCH MEE BEZIG????

 5. Andries Bongers op

  Het netto voordeel van het Spaarloon, moet met bijna 2% aan bruto loon gecompenseerd worden. Vreemd dat het Museumplein niet vol staat, nu dus blijkt dat het loon feitelijk met 2% wordt verlaagd. Overigens zijn er al 10 redenen, waarom het spaarloon gedeblokkeerd mag worden. Dus gewoon een wassen neus en een afleidingsmanoevre. 13 oktober vertel ik meer over de veranderingen.

 6. Doordat de regeling wordt afgeschaft, zal er dus minder te besteden zijn door werknemers/consumenten, hetgeen, veelal bij duurdere uitgaven als gevolg van het vrijgevallen jaarbedrag, de overheid al
  zo’n 19% BTW aan inkomsten zal schelen over de omzet van goederen, die ook al in de kostprijs vaak met meerdere bedragen aan heffingen zijn belast. Door het verlagen van deze omzet loopt de overheid dus weer extra belastinginkomsten mis. Hoe dan ook….linksom of rechtsom…dat maakt allemaal niets uit. Dus….gewoon…..handhaven die vertrouwde spaarloonregeling.

 7. Volgens mij zitten er bij de Overheid
  “kneusjes” die niet verder kijken, dan hun neus lang is en niet doorrekenen. Dat laten ze dan ook aan de dure algemene rekenkamer over, betaald met onze belastingcenten. Deze komt er vervolgens een aantal jaren later achter, wat de negatieve effecten zijn van het afschaffen van de regeling. Terecht een lagere omzet zal ook weer tot banenverlies (kunnen) gaan leiden en dat zal de overheid weer merken door minder inkomsten aan loonheffing (de belangrijkste) als gevolg van verlaging van inkomens als WW zal worden genoten.

 8. Terecht aangekaart door Kees Schrauwen!
  Benieuwd of de grafische bonden de nek uitsteken voor de werknemers. Mis dat de laatste jaren nog al eens. Daar waar we eens trots konden zijn op onze CAO is deze totaal uitgekleed in de loop der jaren en staan we met onze CAO onder aan de ladder. Helemaal een slechte zaak wanneer je in een uitkering geraakt met de huidige loonschaal.

 9. Wat te denken van de mensen die hun spaarloon regeling gkoppeld hebben aan een lijfrentepolis of i.d. als extra aanvulling op hun pensioen. Zij zullen straks deze premies vanuit hun netto loon moeten gaan betalen. Dit zou er toe kunnen leiden dat mensen dergelijke verzekeringen stopzetten waardoor er bij de verzekeringsmaatschappijen minder geld binnenkomt waardoor daar de inkomsten zullen dalen wat dan daar weer mogelijke gevolgen heeft voor de werkgelegenheid. Allemaal mogelijke effecten waar naar mijn mening geen rekening is gehouden. Kortom; het afschaffen van het spaarloon is denk ik een te impulsieve beslissing die van tevoren niet goed doordacht is als het gaat om de gevolgen op lange termijn.

 10. Degenen, die tot dusverre niet hebben gekozen voor de spaarloonregeling hebben nog 3 maanden de tijd om bij een tarief van maximaal 52% een rendement van 208% op hun spaarinleg te behalen. Zal nog druk worden voor de afdeling loonadministratie in ondernemend nederland! .

 11. Inderdaad geen doordachte maatregel.
  Medewerkers die nog geen inleg hebben gedaan in hun levensloop kunnen zelfs nu gewoon een spaarloonrekening openen en hun ingelegde geld in janauari netto opnemen. Dit kost verzekeraars en werkgevers veel administratieve rompslomp en levert niets op en veroorzaakt alleen extra kosten. Volgend jaar kan je dan gewoon weer deelnemen aan de levensloop bij voldoende saldo! Smart thinking regering van NL!