S&P: Nederlandse consumptie een van de zwakste in Eurozone

1

Nederland is in de Eurozone een zorgenkindje geworden als het om de consumentenbestedingen betreft. En dat zal dit jaar niet meer verbeteren. Dat stelt kredietbeoordelaar Standard & Poor’s in een maandag gepubliceerd rapport.

Nederland gold volgens S&P als een koploper in de private consumptie, maar die goede positie heeft het sinds het derde kwartaal van 2008 snel verloren.
De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 1 procent, berekent S&P. Dat komt vooral door lage consumentenbestedingen als gevolg van de zwakke huizenmarkt en onderdekking van de pensioenfondsen. ‘De groei van de private consumptie in Nederland lijkt nu meer op die van een land in de periferie van de eurozone dan op die van een land in het hart’, aldus S&P.

Tussen 1996 en 2000 behoorde de groei van de Nederlandse private consumptie nog tot de hoogste in West-Europa. Sinds 2000 vlakte dat al geleidelijk af, maar vanaf het derde kwartaal van 2008 is de groei van de consumentenbestedingen teruggevallen tot een van de zwakste in de eurozone, zegt S&P.

Volgens hoofdeconoom Jean-Michel Six van S&P is verbetering voorlopig niet te verwachten. Hij zegt dat de huizenmarkt zich nog altijd in een neerwaartse spiraal bevindt. De dalende huizenprijzen, in combinatie met vrees voor werkloosheid, maken de consument onzeker en dat vertaalt zich in lagere bestedingen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Belachelijk dat we nog steeds denken dat er altijd geconsumeerd moet worden en dat er een probleem is als dat niet genoeg gebeurt. Misschien dat we eindelijk een keer kunnen focusen op wat wel van belang is, overgaan op een niet-vernietigende manier van leven.