Slecht geheugen oudere werknemer is mythe

0

Veel werkgevers veronderstellen dat de cognitieve vaardigheden van oudere medewerkers achteruit gaan. Ouderen zouden minder onthouden en minder snel denken. Dat blijkt een misvatting volgens recent onderzoek.

Onderzoek

Psycholoog Jeremy Dean haalt een recent Duits linguïstisch onderzoek aan dat aantoont dat het brein van ouderen niet trager werkt maar juist profiteert van ervaring.

Onderzoeker Michael Ramscar legt uit: “Stel je voor dat iemand twee verjaardagen kent en zich deze perfect weet te herinneren. Is dat beter dan een persoon die 2000 verjaardagen kent, maar slechts in negen van de tien gevallen een verjaardag aan de juiste persoon koppelt?”
Mensen vergeten geen woorden als ze ouder worden. Er zijn simpelweg veel meer woorden die concurreren met elkaar om aandacht. Hetzelfde geldt voor het onthouden van namen. Als mensen ouder worden moeten ze steeds meer namen onthouden. Het herinneren van een naam wordt moeilijker omdat er een grote hoeveelheid namen in het geheugen zit. Al deze namen ‘concurreren’ met elkaar.

Leeftijd en ervaring

De onderzoekers zijn zelfs van mening dat ouderen door ervaring beter gebruik maken van al die extra informatie. Bij tests waarbij woordparen geleerd moeten worden doen ouderen het beter, omdat zij gedurende hun leven meer woorden hebben geleerd.

Lees ook: ‘Doorwerkende 65 plussers extreem betrokken en bevlogen‘ en ‘Aantal werkende ouderen flink toegenomen

Bron: PsyBlog

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.